Turkki jatkaa kovaa linjaansa

Epävarmuus Turkissa jatkuu. Poliittiset puhdistukset kohdistuvat edelleen muun muassa sananvapauteen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Kuva: How Hwee Young / EPA

Turkin sananvapaustiilanne heikkenee edelleen. Turkin viranomaiset ovat pidättäneet maassa tunnetun toimittajan myöhään torstai-iltana. Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen pidätetty toimittaja otettiin uudelleen kiinni vain alle vuorokausi hänen vapauttamisensa jälkeen, paikalliset tiedotusvälineet kertovat.

Toimittaja ja kirjailija Ahmet Altan vapautettiin torstai-aamuna, mutta hänet pidätettiin uudestaan, kun Istanbulin tuomioistuin pidätti hänen veljensä akatemiaprofessori Mehmet Altanin. Turkin hallitus myös vaatii, etteivät Altanin veljekset saisi jatkossa enää tehdä journalistista työtä.

Ahmet Altan on kirjoittanut samomalehtiin, hänen veljensä on tehnyt useita kirjoja Turkin politiikasta.

Veljekset on liitetty Yhdysvalloissa maanpaossa elävään muslimipappi Fetullah Güleniin, jota on Turkissa syytetty osallisuudesta epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen. Gülen on kiistänyt syytökset.

Turkki on myös vaatinut Gülenin luovuttamista Yhdysvalloista. New Yorkissa tiistaina puhunut Turkin presidentti kehotti maailman johtajia ryhtymään toimiin Gülenin luovuttamisksi. Gülen on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1999 alkaen.

Ulkomaalaiset kirjailijat ovat tuominneet nopeasti ja jyrkästi Turkin toimet sananvapauden rajoittamiseksi. Nobel-palkittu turkkilainen kirjailija Orhan Pamuk on yhdessä 300 muun kirjailijan kanssa allekirjoittanut vetoomuksen, jossa kehotetaan viranomaisia vapauttamaan toimittajat ja kunnioittamaan sananvapautta.

Tähän mennessä noin 100 000 turkkilaista on menettänyt työnsä. Heidän joukossaan on muun muassa armeijan edustajia, virkamiehiä, poliiseja sekä oikeuslaitoksen edustajia.