Unkari äänestää pian EU:n pakolaiskiintiöistä – aktivistit taklaavat Orbánin kovaa pakolaispolitiikkaa huumorilla

Unkari äänestää tulevana sunnuntaina EU:n pakolaiskiintiöistä. Kansanäänestyksen kysymys kuuluu: Haluatko, että EU määrää Unkarin vastaanottamaan maahanmuuttajia jopa ilman Unkarin parlamentin hyväksyntää?

ulkomaat
Kaksihäntäinen koira -aktivistiryhmän jäsen Katalin Papp sanoo, että huumori on hyvä tapa vastustaa Unkarin kovaa pakolaispolitiikkaa.
Kaksihäntäinen koira -aktivistiryhmän jäsen Katalin Papp sanoo, että huumori on hyvä tapa vastustaa Unkarin kovaa pakolaispolitiikkaa.Marjo Näkki / Yle

BudapestRyhmä nuoria aktivisteja liimaa julisteita budapestiläisiin lyhtypylväisiin ja rakennusten seiniin.

Niissä lukee tekstejä kuten: "Tiesitkö, että 32 megawatin lasersäde Siriuksesta voi pilata satosi", "Tiesitkö, että 1500-luvulla monet unkarilaiset kuolivat karhujen hyökkäyksissä", "Tiesitkö, että vesilaitos voi milloin tahansa laittaa lsd:tä juomaveteesi".

Lauseet ovat järjettömiä, mutta niin on Unkarin hallituksen järjestämä kansanäänestys pakolaiskiintiöistäkin, aktivistit sanovat.

– Parodioimme hallituksen vaalikampanjaa. Jos kulutat riittävän paljon rahaa, saat ihmiset pelkäämään oikeastaan mitä tahansa, selittää julisteiden sanomaa aktivistiryhmä Kaksihäntäisen koiran johtaja Gergely Kovács.

– Minusta on tärkeää asettua vastustamaan sitä, mistä ei ole samaa mieltä ja huumori on siinä hyvä työkalu, lisää aktivisti Katalin Papp.

Unkarin hallitus käyttää kansanäänestyksen kampanjointiin saman verran rahaa kuin parlamenttivaaleissa.

Unkarin hallituksen pääpuolue on oikeistopopulistinen Fidesz, ja sen pääministeri Viktor Orbán on tunnettu kovan linjan pakolaispolitiikastaan. Fideszillä on hallussaan kaikki ministeriöt yhtä lukuun ottamatta.

Unkarin armeijan sotilaat rakensivat piikkilanka-aitaa Unkarin ja Kroatian rajalle lähellä Sarokia 18. syyskuuta 2015
Unkarin armeijan sotilaat rakensivat piikkilanka-aitaa Unkarin ja Kroatian rajalle lähellä Sarokia 18. syyskuuta 2015.Balazs Mohai / EPA

"Suojelemme koko Eurooppaa"

Kesällä vuosi sitten Unkari oli yksi pakolaisvirtojen solmukohdista. Balkanin reitti oli vielä auki, ja Unkariin saapui lyhyessä ajassa 400 000 pakolaista.

Sitten Unkari rakensi aidat Serbian ja Kroatian vastaisille rajoilleen ja alkoi palauttaa maahanpyrkijöitä. Nyt turvapaikanhakijoita on Unkarissa 200–300.

– Suojelemme tietysti unkarilaisia, mutta myös koko muuta Eurooppaa, sanoo hallituksen tiedotuspäällikkö Zoltán Kovács.

Hallituksen tiedotuspäällikkö Zoltán Kovács sanoo, että Unkari suojelee koko Eurooppaa.
Hallituksen tiedotuspäällikkö Zoltán Kovács sanoo, että Unkari suojelee koko Eurooppaa.Marjo Näkki / Yle

Muualla ollaan vähän toista mieltä.

Esimerkiksi Pohjoismaat ovat ilmoittaneet, että ne eivät voi palauttaa turvapaikanhakijoita Unkariin siellä vallitsevan ihmisoikeustilanteen takia. Hiljattain Luxenmburgin ulkoministeri sanoi, että Unkari pitäisi erottaa EU:sta määräajaksi. Unkarin johto on tottunut kritiikkiin.

– Me emme ole Eurooppaa vastaan, se ei pidä paikkansa. Haluamme uudistaa Eurooppaa ja uskomme, että mitä tapahtuu varsinkin maahanmuutossa pilaa sen, Kovács sanoo.

Hänen mukaansa Unkari on vain kantanut vastuunsa EU:n ja Schengen-alueen ulkorajan turvaamisesta.

Suojelemme tietysti unkarilaisia, mutta myös koko muuta Eurooppaa.

Unkarin hallituksen tiedotuspäällikkö Zoltán Kovács

Rajavalvonta onkin poikkeuksellisen tiukkaa. Aitojen lisäksi Unkari on määrittänyt uuden kahdeksan kilometrin levyisen raja-alueen, josta tavattu laiton maahantulija voidaan vielä napata kiinni ja palauttaa rajan toiselle puolelle.

"Annamme mitättömän äänen"

Budapestin kaduilla ei ole vaikeata saada ihmisiltä mielipiteitä kansanäänestyksestä.

Ohi kiiruhtavan Mélindan mielestä maahanmuutto on monimutkainen asia, joten on hyvä, että ihmisten mielipidettä kysytään. Sitä vartenhan kansanäänestys on olemassa, hän sanoo.

Aukion laidalla kaverukset Tamás ja Georgy suhtautuvat asiaan paljon kriittisemmin. Molemmat aikovat mennä vaaliuurnille mutta antaa mitättömän äänen.

– Jos vaikka viisikin prosenttia äänistä olisi mitättömiä, se lähettäisi Unkarin hallitukselle vahvan viestin: emme kannata teitä, he sanovat.

Molempien mielestä koko kansanäänestys on tyhjänpäiväinen. Kyse on asiasta, josta päätetään Brysselissä EU-tasolla, ei Budapestissa.

– Unkarin hallitus yrittää tehdä propagandaa pakolaiskysymyksellä, Georgy sanoo.

Vaaliasiantuntija Robért Lászlo riippumattomasta Political Capital -tutkimuskeskuksesta on Georgyn kanssa samaa mieltä.

– Pakolaiskysymys ei ole Unkarin hallituksen päätäntävallassa, hän sanoo.

"Orbán ruokkii pelkoa"

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vieraili huhtikuussa Saksassa.
Pääministeri Orbán on ehdottanut suuren vastaanottokeskuksen perustamista Libyaan.Uwe Anspach / EPA

Unkari on yksi Euroopan vierasvihaisimmista maista. Yli 70 prosenttia kansasta suhtautuu maahanmuuttoon kielteisesti.

Vaaliasiantuntija Lászlon mukaan Orbánin Fidesz käyttää hyväkseen ihmisten pelkoa.

Pakolaiskysymys ei ole Unkarin hallituksen päätäntävallassa.

Vaaliasiantuntija Robért Lászlo

– Orbán käyttää pakolaiskysymystä keppihevosenaan aina kun hän haluaa ohjata ihmisten huomion toisaalle, László kuvaa.

Tammikuussa 2015 Orbán tuomitsi kovin sanoin Pariisissa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdyn terrori-iskun ja ilmoitti, että sen tekijät olivat maahanmuuttajia. Orbánin kannanotot kävivät kuin ennustuksesta, sillä puoli vuotta myöhemmin Budapestin keskusta oli täynnä pakolaisia.

– Orbán puhuttelee ihmisten pimeää puolta, Laszlo luonnehtii.

Vaaliasiantuntija Róbert László uskoo Orbánin havittelevan vahvaa asemaa Euroopassa.
Vaaliasiantuntija Róbert László uskoo Orbánin havittelevan vahvaa asemaa Euroopassa.Marjo Näkki / Yle

Alkuvuonna Fidesz yritti pysäyttää vasemmistopuolueiden aikeet järjestää kansanäänestys kauppojen sunnuntaiaukiolon vapauttamisesta. Tilanne kärjistyi, kun joukko skinheadejä esti sosialistipuolueen edustajia viemästä kansanäänestysehdotustaan keskusvaalilautakunnalle.

Oli ilmeistä, että ryhmällä oli jokin yhteys Fidesziin.

Orbánile tuli kiire keksiä jotain uutta. Hän ilmoitti EU:n pakolaiskiintiöitä koskevan kansanäänestyksen järjestämisestä seuraavana päivänä.

"Orbán haluaa olla raskaan sarjan poliitikko"

Hiljattain Orbán ilmoitti uutisportaali Origon haastattelussa, että kaikki laittomat maahantulijat pitäisi karkottaa Euroopasta ja että Euroopan lähialueelle pitäisi perustaa suuri vastaanottokeskus, jossa turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin.

Nyt Orbánin viesteille on tilausta.

– Orbán on jo tekijä Euroopassa, ja häntä sekä ihaillaan että kuunnellaan, László sanoo.

Ihailijoita ja kuuntelijoita on erityisesti Itä-Euroopan maissa sekä siellä, missä oikeistopopulismi on kasvussa. Lászlón mukaan Orbán uskoo, että Angela Merkel ja François Hollande epäonnistuvat lähitulevaisuudessa ja populistijohtajat voittavat.

Merkkejä tästä jo on.

Jotta kansanäänestys olisi laillinen, äänestysprosentin pitäisi olla 50 tai sen yli. Lászlón mukaan äänestysaktiivisuus ei ole kuitenkaan olennainen, sillä tulosta voi käyttää retoriikassa joka tapauksessa. Kansanäänestys antaa Orbánille selkänojaa EU:ssa.

– Äänestyksen jälkeen hän voi mennä Brysseliin ja sanoa, että miljoonat unkarilaiset ovat takanani.

Orbánin puheista on pikkuhiljaa tullut valtavirtaa monissa maissa. Pakolaisten lisäksi hän vastustaa myös EU:n liittovaltiokehitystä ja haluaa jäsenmaille lisää valtaa.

– Tällaisen uuden Euroopan moottorina voivat olla Visegrad-maat, joiden johdossa on Orbán, vaalitutkija László sanoo.