Peli poikki -mielenosoitus saa rinnalleen myös vastamielenosoituksia – Poliisi valvoo tarkasti

Rasismia vastustava Peli poikki -mielenosoitus ei ole ainoa kokoontuminen Helsingin keskustassa lauantaina. Luvassa on myös vastamielenosoituksia.

Kotimaa
meillä on unelma 2
Peli poikki -mielenosoituksen järjestäjät kokoontuivat myös reilu vuosi sitten kesällä Kansalaistorille osoittamaan mieltä rasismia ja vihaa vastaan.Ghadi Boustani / Yle

*HELSINKI *Poliisi varautuu lauantaina isosti Helsingin keskustassa järjestettäviin mielenosoituksiin. Poliisi on saanut ilmoituksen yhteensä viiden eri mielenosoituksen järjestämisestä keskustan alueella.

Suurimmaksi ennakoitu mielenosoitus on Meillä on unelma -ryhmän rasismia vastustava Peli poikki – rikotaan hiljaisuus -mielenosoitus, johon on ilmoittautunut perjantain puoleen päivään mennessä osallistuvaksi Facebookissa jo 9 000 ihmistä. Tämän jälkeen poliisille on ilmoitettu myös "suomalaisvastaista rasismia" vastustava mielenosoitus pidettäväksi Peli poikki -mielenosoituksen tavoin Kansalaistorilla. Kyseiseen mielenosoitukseen on Facebookissa ilmoittautunut perjantaina puoleen päivään mennessä 80 ihmistä.

Lisäksi Kolmen sepän aukiolle on ilmoitettu yksi vastamielenosoitus. Helsingin poliisin komisario Ismo Juvonen ei erittele tarkemmin Kolmen sepän aukiolle ilmoittautunutta ryhmää. Facebookista löytyy kuitenkin tapahtumailmoitus Rajat kiinni -kansanliikkeen mielenosoituksesta samassa paikassa lauantaina. Poliisi on kuitenkin tarjonnut kyseiselle mielenosoitukselle paikkaa Narinkkatorilta, jotta Kansalaistorilta Senaatintorille kulkeva Peli poikki -mielenosoituskulkue ei häiriintyisi.

Todennäköisesti Rajat kiinni -kansanliikkeen järjestämään mielenosoitukseen on kuitenkin ilmoittautunut perjantaina puoleen päivään mennessä Facebookissa kymmenen ihmistä. Tapahtumaa on jaettu kuitenkin yli 700:n Facebook-käyttäjän kanssa.

Juvosen mukaan poliisi varautuu normaalia isommin mielenosoitusten valvomiseen ja paikalla on lauantaina kymmeniä poliiseja.

– Vaikkei mitään isompaa tapahtuisikaan, niin kyllä joukosta aina löytyy yksittäisiä ihmisiä, jotka aiheuttavat helposti jotain häiriötä, arvelee Juvonen.

Kokoontumisia on myös muualla Suomessa

Keskustelu mielenilmauksista lähti liikkeelle sosiaalisessa mediassa Helsingin Asema-aukiolla kaksi viikkoa sitten tapahtuneesta pahoinpitelystä syntyneestä julkisesta keskustelusta. Helsingin rautatieaseman edustalla pahoinpideltiin 28-vuotias mies. Mies kuoli Meilahden sairaalassa vajaa viikko myöhemmin. Asema-aukiolla oli pahoinpitelyn aikana käynnissä kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmaus.

Pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty oli mukana mielenilmauksessa, ja hän kuuluu Vastarintaliikkeen perustajiin.

Komisario Ismo Juvosen mukaan poliisi seuraa viime aikojen tapahtumienkin johdosta nykyään erityisen tarkasti erilaisten ryhmien liikehdintää. Poliisi seuraa esimerkiksi sosiaalista mediaa hyvin tarkkaan.

– Jokainen tapaus mietitään erikseen, mutta erityisesti nyt kun on yhtä aikaa tämänkaltaisia mielenosoituksia, niin käymme myös keskusteluja järjestäjien kanssa siitä minkä luonteisista tapahtumista on kyse. Omat riskinsä tällaisessa on, mutta erityisen huolissaan ei tarvitse tässä vaiheessa olla, Juvonen toteaa.

Juvonen korostaa, että poliisin ensisijainen rooli lauantaina on mielenilmaisuoikeuden turvaaminen eikä joukkojenhallintatilanne.

– Mielenosoituksia on pienellä alueella, ja siksi on tärkeää turvata että kaikki sujuu häiriöttä.

Peli poikki -mielenosoituksen hengessä kokoonnutaan lauantaina myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Joensuussa on kutsuttu Facebook-ilmoituksella ihmisiä torille, ja Tampereella järjestetään oma Peli poikki -mielenosoitus. Muun muassa Petteri Orpo (kok.), Paula Risikko (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) ovat ilmoittaneet osallistuvansa mielenosoituksiin.

Yle Uutiset lähettää lauantaina suorana verkkosivuillaan Helsingissä järjestettävän rasismin vastaisen mielenosoituksen.

Juttua täydennetty 23.9.2016 kello 11:46. Lisätty tietoja vastamielenosoitusten osallistujamääristä.