1. yle.fi
  2. Uutiset

Potilaille ilmaisia lääkkeitä liki miljoonan eurosta arvosta KYSissä

Lääketeollisuus kustansi lääkkeitä Kuopion yliopistollisen sairaalan kliinisiin tutkimuksiin viime vuonna yhteensä liki 940 000 eurolla.

terveys
Lääkkepurkkeja ja laatikoita apteekin hyllyllä
Heikki Rönty / Yle

Kuopion yliopistollisen sairaalan potilaat saivat lääketutkimuksiin liittyen ilmaisia lääkkeitä lähes miljoonan euron arvosta viime vuonna. Eniten lääketeollisuuden kustantamia lääkkeitä käytettiin syöpätautien tutkimuksissa.

KYSin kliinisten tukipalvelujen palvelualuejohtaja, tutkimusjohtaja Esko Vanninen painottaa, että lääketutkimusten ansiosta voidaan ottaa käyttöön uusia hoitoja. Vanninen mainitsee esimerkkinä muun muassa aivovaltimotukoksen mekaanisen poiston, jota ollaan liittämässä osaksi aivoinfarktin Käypä hoito -suositusta. KYS on ollut maailmalla kehitetyn hoitomuodon käyttöönoton edelläkävijöitä.

Tutkimusten määrä lisääntyy

Vannisen mukaan sairaalassa käynnissä olevien tutkimusten määrä myös kasvaa koko ajan. Viime vuonna käynnissä oli 625 tieteellistä tutkimusta. Niiden määrä kasvaa noin 50–60:lla vuosittain. Tutkimusten kirjo on Vannisen mukaan suuri. Osa tutkimuksista on pieniä, opinnäytetutkimuksia ja joukossa on myös ulkopuolisten rahoittamia, miljoonien eurojen tutkimuksia, joita tehdään yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

– Lukumäärää tärkeämpää on, että tehdään vaikuttavaa tutkimusta, jolla on käytännön merkitystä ja jota voidaan hyödyntää käytännön hoitotyössä, Vanninen sanoo.

Myös vastikään uusien näytteiden keruun aloittanut Itä-Suomen biopankki parantaa KYSin tutkimustoimintaa.

Esimerkiksi kudos-, veri-, tai soluista eristetyt DNA-näytteet kerätään vapaaehtoisilta, suostumuksensa antaneilta henkilöiltä. Niitä käytetään terveyttä edistäviin tutkimuksiin, joiden avulla voidaan ymmärtää paremmin sairauksien syntyä ja kehittää niihin hoitoja.

Lue seuraavaksi