Ruotsin lahjoittama arvorakennus sai vihdoin omistajan itärajalla

Koitsanlahden hovi Parikkalassa on myyty yksityiselle antiikinkeräilijälle. Omistaja aikoo avata hovin kotimuseona jo ensi kesänä.

Etelä-Karjala
Koitsanlahden Hovi
Uusi omistaja suunnittelee avaavansa Koitsanlahden hovin ensi kesänä yleisölle.YLE Etelä-Karjala

Koitsanlahden hovi Parikkalassa on myyty yksityishenkilölle.

– Kyllä, uusi ostaja on löytynyt, vahvistaa Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Kari Kervinen.

Aiemmin syyskuussa jo sovittu kauppa tarjouskilpailun alkuperäisen voittajan kanssa peruuntui, kun hän vetäytyi kaupasta.

Nyt löytynyt uusi omistaja aikoo Kari Kervisen mukaan sisustaa Koitsanlahden kotimuseoksi ja avata sen yleisölle kesäkausiksi. Yleisö pääsee tutustumaan kartanomuseoon suunnitelmien mukaan jo ensi kesänä. Museo on yleisölle avoimena juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Uusi omistaja kerää antiikkia

Senaatti-kiinteistöjen saaman tiedon mukaan uusi omistaja aikoo sisustaa Koitsanlahden 1700-1800-lukujen sisustusesineistöllä. Esineistöä on kerätty muun muassa Liikkalan, Summan, Myllylän ja Lielahden kartanoista. Senaatti-kiinteistöt kertoo, että uusi omistaja on kerännyt vuosia taidetta, antiikkiesineitä ja kalusteita, joille hän on nyt Koitsanlahden ostamisen myötä löytänyt sopivan ympäristön.

Ensimmäisenä toimenpiteenä korjataan rakennuksen betonitiilikatto. Työ on tarkoitus tehdä ennen talvea. Tämän jälkeen alkaa kartanon sisustaminen.

Nyky-Suomen ainoa lahjoitusmaahovi

Koitsanlahden hovi on ainoa Suomen nykyisellä alueella sijaitseva lahjoitusmaahovi ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde.

Koitsanlahden hovi on ollut myynnissä vuodesta 2014 lähtien. Senaatti-kiinteistöjen mukaan omistajan tulee kyetä huolehtimaan historiallisesta kohteesta sen suojeluarvot huomioiden.

Hovi siirtyi Suomen valtion haltuun 1900-luvun alussa ja sotien jälkeen siellä toimi Parikkalan miesteollisuuskoulu. Etelä-Karjalan maakuntaliitto vuokrasi hovin vuonna 1961 museoksi ja Lahjoitusmaamuseo avattiin vuonna 1968.

Vastuu museon toiminnasta ja hoidosta siirtyi Museovirastolle vuonna 1987. Hovi on ollut tyhjillään sen jälkeen, kun hiipunut museotoiminta syksyllä 1992 lopetettiin.