Ei turhaa kainostelua – Oulu hakee Suomen parasta kaupunginjohtajaa

Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen jää keväällä 2017 eläkkeelle. Uuden kaupunginjohtajan haku käynnistynee Aleksis Kiven päivänä.

Oulu
Toripoliisipatsas sijatsee Oulun kauppuatrin edustalla.
Oulun toripoliisi tarvitsee uuden esimiehen. Yle

Kaupunginjohtaja Matti Pennanen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle ensi vuoden huhtikuun alusta. Pennanen on toiminut kaupunginjohtajana 10 vuotta ja sitä ennen apulaiskaupunginjohtajana viisi vuotta.

Oulun uuden kaupunginjohtajan valintaa valmistellaan erillisessä työryhmässä. Se on kokoustanut kaksi kertaa ja hahmotellut valintakriteerejä.

Työryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.) kertoo, että uuden kaupunginjohtajan haku avautuu näillä näkymin 10.10. kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Turhaa ei kainostella, joten johtajaa haetaan rinta rottingilla.

– Suomen parasta kaupunginjohtajaa haetaan, tiivistää Moilanen.

Hakuaika kestää 2-3 viikkoa, ja nopeimmillaan uusi johtaja valittaisiin vielä tämän vuoden puolella. Hän voisi aloittaa heti vuodenvaihteen jälkeen.

Pormestareita ja johtajia

Vuonna 1605 perustetulla Oulun kaupungilla on ollut yli 30 pormestaria ennen kaupunginjohtajia.

Ensimmäinen pormestari oli Hannu Juhonpoika Fordel vuosina 1611 ja 1613 - 1619. Viimeinen pormestari oli Heikki Kannisto 1928 - 1930.

Häntä seurasi ensimmäinen kaupunginjohtaja Kaarlo I. Junnelius (1930 - 1931). Junneliuksen jälkeen Oululla on ollut seitsemän kaupunginjohtajaa.

Pormestarit ja kaupunginjohtajat ovat kaikki olleet miehiä.

Vuonna 2006 Oulun kaupunginjohtajaksi hakivat myös Lapin läänin maaherra Hannele Pokka (kesk.) ja Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen (sd.) Virkaan valittiin diplomi-insinööri Matti Pennanen (kok.).

Pisimpään kaupunginjohtajana toimi Eino Jalmari Heino, 23 vuotta vuosina 1938 - 1961. Toiseksi pisin virkaura, 16 vuotta oli Ilmo Paanasella vuosina 1974 - 1960. Matti Pennanen on ollut kolmanneksi pisimpään kaupunginjohtajana, vuodesta 2006 lähtien kymmenen vuotta.

Lähde: Oulun kaupungin nettisivut