Ministeriö älähti lääkärintodistuksista: laskutus samanlaiseksi koko Suomessa

Terveyskeskuksessa asioivat ovat joutuneet maksamaan niin lääkkeiden erityiskorvattavuuteen tarvittavasta lääkärintodistuksesta riippuen siitä, millä alueella he asuvat. Ministeriö toteaa, ettei maksua pidä periä missään.

Kotimaa
Lääkäri käyttää näppäimistöä.
Eeva Kuivas / Yle

Perusterveydenhuollossa ei tule ottaa maksua erityiskorvattavaa lääkehoitoa varten tarvittavasta lääkärinlausunnosta, toteaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Käytäntö on vaihdellut eri puolilla Suomea lain tulkinnan vuoksi. Laissa todetaan, että jos lääkärintodistus on hoitoon liittyvä, siitä ei saa periä maksua. Tulkinnanvaraista on kuitenkin ollut se, milloin lääkärintodistus tai -lausunto on hoitoon liittyvä.

Osa Suomen kunnista onkin veloittanut maksun myös erityiskorvattavaa lääkehoitoa varten tarvittavasta lääkärinlausunnosta. Länsi-Suomen ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot taas ovat linjanneet, ettei maksua tule periä.

Suomalaiset eriarvoisessa asemassa

Yle kertoi kesällä lahtelaisesta Pentti Ollikkalasta, joka sai terveyskeskuksesta pyytämästään todistuksesta laskun ja teki asiasta valituksen Lahden kaupungille. Kakkostyypin diabeteksesta B-todistuksen tarvinnut Ollikkala näki, että suomalaiset ovat eriarvoisessa asemassa, jos jossain maksu peritään ja toisaalla ei.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt kuntiin ja aluehallintovirastoille ohjeistuksen, jossa ministeriö toteaa, että erityiskorvattavuuteen tarvittava lausunto on hoitoon liittyvä, joten siitä ei voi periä maksua.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Johanna Huovinen sanoo, että kyseessä on ministeriön näkemys ja mikäli kunnat tai aluehallintovirastot eivät noudattaisi sitä, lain tulkintaan ottaisivat viime kädessä kantaa valitustuomioistuimet. Huovisen kuitenkin toteaa, että usein kunnat tyytyvät noudattamaan ministeriön ohjeita.

Lahtelainen Pentti Ollikkala ei vielä tiedä, viekö hän eteenpäin valituksensa laskusta.

– Nyt on sentään periaatteellinen kysymys ratkennut, Ollikkala iloitsee.