Kaksintaistelu huipentuu – minkälaisiin viime hetken keinoihin Clinton ja Trump turvautuvat?

Kumman pelitaktiikka osuu useamman äänestäjän sydämeen? Näissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ratkaisee tunne enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Ulkomaat
Donad Trump ja Hillary Clinton
Kuvankäsittely: Eetu Pietarinen / Yle

WashingtonYhdysvaltain presidenttiehdokkaat kohtaavat toisensa ensi kertaa vastakkain huomenna maanantaina ensimmäisessä kahdenkeskisessä vaaliväittelyssä.

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Pirkko Pöntisen mielestä edessä on poikkeuksellinen kaksintaistelu: amerikkalaiset tekevät valinnan kahden inhotun, ristiriitaisen ja epäluotettavana pidetyn ehdokkaan välillä. Asiakysymykset ovat jääneet presidenttikisassa tähän asti taka-alalle.

Hillary Clintonia ja Donald Trumpia odottaa kolmen vaaliväittelyn finaalisarja. Väittelyt ovat kaksintaistelun tärkein osa ennen äänestyspäivää 8. marraskuuta.

Lue tästä, minkälaiseen peliin ehdokkaat ovat valmiita päästäkseen maailman vaikutusvaltaisimman johtajan virkaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

1. Pelitaktiikka

CLINTON: Demokraattipuolueen ehdokas Hillary Clinton pyrkii iskemään Trumpia vastaan asiakysymyksissä ja johtamaan presidenttipelin loppusuoraa tätä kautta.

Hän on suosiolla antanut show-miehen roolin Trumpille ja kertonut, ettei aio muuttaa omaa tyyliään. Clinton sen sijaan korostaa, kuinka vaativa ja vastuunalainen virka Yhdysvaltain presidenttiys on.

Clinton aikoo tavata kampanjansa loppuun asti pieniä yleisö- ja ammattiryhmiä eri puolilla maata. Tällä tavalla hän pyrkii osoittamaan, että hän todella kuuntelee kansalaisten arjen ongelmia ja toiveita.

Clintonin kampanjakoneisto on myöntänyt, että ehdokkaan tärkeimmät vaaliteemat eivät ole kirkastuneet yleisölle tarpeeksi. Juuri ensimmäisen vaalitentin alla Clinton ilmoitti keskittyvänsä amerikkalaisten perheiden tukemiseen. Lisäksi hän yhä yrittää tuoda esiin itsestään uusia, henkilökohtaisia puolia.

*TRUMP: Republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin haastaminen on tähän saakka ollut painajaismaista niin poliitikoille kuin toimittajille. *Kukaan ei ole onnistunut irrottamaan miehestä selkeitä vastauksia ja perusteluja.

Trump jatkaa todennäköisesti samalla taktiikalla presidenttikisan loppusuoralla. Hän voi hyvinkin kohtaamisissaan Clintonin kanssa viedä vastauksensa tuttuun tapaan aivan uusille aihe-alueille, pois varsinaisesta kysymyksestä.

Trumpin kannatus mustien ja latinojen joukossa on hyvin alhainen. Vaalien voittamiseen ei riitä vain valkoisten äänet, joten aivan viime viikkoina Trump on yrittänyt lähestyä itselleen outoja äänestäjäryhmiä. Trump on käynyt muutaman kerran mustien yhteisöissä ja kirkoissa, mutta vastaanotto on ollut kalsea. Esimerkiksi sekava pohdiskelu presidentti Barack Obaman syntymäpaikasta on loukannut suuresti mustia äänestäjiä.

Trumpin käytös on syksyn aikana hieman rauhoittunut. Ilmeisesti uusin kampanjapäällikkö on saanut hänestä otteen. Trump on muun muassa alkanut lukea puheitaan televisiokameran teleprompterilta. Hän on myös vähentänyt twiittien suoltamista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

2. Pelin henki – reilua vai likaista peliä?

*CLINTON: Kokemukset esivaalitaistosta osoittavat, että tässä presidenttikisassa edetään kaksilla säännöillä. *Toimittajat ja yleisö ottavat Hillary Clintonista mittaa paljon tiukemmin kuin Donald Trumpista. Clintonilta edellytetään poliittisten sääntöjen noudattamista ja asiantuntemusta.

Näissä vaaleissa äänestetään ennen kaikkea henkilöistä, ei asioista. Tilastot ja tarkistettavissa olevat faktat eivät olekaan ratkaisevia, vaan äänestäjien tunne ja mielipide ehdokkaan persoonasta.

*TRUMP: Republikaanien Trump saa siis pelata omilla säännöillään. *Hän ei mieti, mitä seurauksia hänen toimillaan on lähipiirille tai republikaanipuolueelle.

Trumpista on täysin hyväksyttävää vaikkapa kehua Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia taitavaksi johtajaksi.

Trump muistuttaakin Asterix-sarjan Riidankylväjää, joka puheillaan ja toimillaan saa koko kylän, tässä tapauksessa lähes koko Yhdysvallat, tappelemaan keskenään.

Trump on median hallinnan mestari, ja kannattajille tällainen peli kelpaa: huutelut ja twiittailut vetoavat niihin kansanryhmiin, jotka inhoavat Washingtonin valtaa, hallintoa ja keskinäistä sopimista. Kannattajien mielestä valtaeliitti on sivuuttanut työtä tekevän tai työnsä menettäneen kansanosan tarpeet.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

3. Pelaajien vahvuudet

*CLINTON: Maailman tunnetuin naispoliitikko on taitava neuvottelija. *Hän on myös sitkeä uurastaja, joka tuntee pitkän uransa ansiosta politiikan pelikentät niin kotimaassa kuin maailmalla.

Pienemmissä vaalitilaisuuksissa Clintonin kerrotaan olevan helposti lähestyttävä ja huumorintajuinen.

Hän ei ole pelkkä politiikan kehäkettu: osalle amerikkalaisista on tullut yllätyksenä, kuinka paljon Clinton on nuoruudestaan lähtien tehnyt sosiaalista työtä. Jo opiskeluaikanaan hän teki vapaaehtoistyötä lakineuvojana säätiössä, joka auttoi lapsia ja perheitä elämän alkuun.

TRUMP: Yksi Trumpin parhaimmista vahvuuksista on tietynlainen aitous. Vaikka Trumpin kannattajat tietävät tämän puhuvan ajoittain puuta heinää, hän on oma itsensä, kaikkine virheineen.

Kannattajille on tärkeintä, että Trump tulee politiikan ja perinteisen järjestelmän ulkopuolelta. Yhdysvalloissa elää nyt vahvana usko, että valtaeliitin ulkopuolelta tuleva ehdokas voi tuoda muutoksen.

Kiinteistö- ja viihdebisneksellä luodut omaisuudet ovat todiste lujasta tahdosta, visiosta, taloudellisesta menestyksestä ja työpaikkojen luomisesta. Menestys on kannattajien mielestä vahvan johtajan merkki siitä huolimatta, että julkisuudessa on yhä enemmän selvityksiä Trumpin kyseenalaisista rikastumiskeinoista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

4. Pelaajien heikkoudet

CLINTON: Pitkästä poliittisesta urasta on yllättäen tullut Clintonille myös rasite. Osa äänestäjistä pitää häntä epäluotettavana ja tunteettomana pelurina, joka haluaa presidentiksi vain vallan itsensä vuoksi tai kohentaakseen perheensä asemaa.

Tästä arvostelijat pitävät esimerkkinä perheen säätiötä Clinton Foundationia, jonka varainkeruussa Clintonien sanotaan hyödyntäneen poliittista asemaansa. Tästä ei ole kuitenkaan näyttöä.

Hillary Clinton on vuosien aikana rakentanut ympärilleen suojamuurin. Hän pitää etäisyyttä mediaan ja suojelee yksityisyyttään ja perhettään tiukasti.

Vastustajat sanovat, että elämä politiikan huipulla on etäännyttänyt Clintonin arjesta ja puheet esimerkiksi perheiden auttamisesta ovat ainoastaan äänestäjien kosiskelua.

Republikaanit ovat onnistuneet pitämään Clintonin otsikoissa muun muassa hänen ulkoministerikautensa sähköpostikiistan avulla. Useista tutkimuksista huolimatta tässä ei ole osoitettu Clintonin tehneen tietoisia virheitä, vaikka huonoa arvostelukykyä hän on osoittanut.

*TRUMP: Republikaanien ehdokas ei kuuntele puolueensa toiveita, vaan myllertää kohti maalia aivan omin keinoin. *Perhettään lukuun ottamatta hän ei näyttäisi tottelevan ketään.

Trump on impulsiivinen, ärsyyntyy helposti ja on pitkävihainen. Nämä eivät ole hyviä ominaisuuksia presidentille ja supervallan asevoimien ylipäällikölle, jonka pitäisi ratkoa Yhdysvaltain ja maailman ongelmia.

Trumpin toimintatavoista kertoo paljon se, että hänen omistamansa yritykset tehtailevat oikeusjuttuja. US Today -lehden selvityksen mukaan Trumpin yritykset ovat kolmen vuosikymmenen aikana olleet mukana 3500 oikeusjutussa. Trump on ollut jutun kantaja 1900 kertaa.

Yhdysvalloissa ei vieläkään tiedetä, halusiko Trump alun perin presidentiksi. Nyt kun hän on loppupelissä, haluaakin hän voittaa. ’I want it bigly’ niin kuin hän omintakeisella englannillaan asian on ilmaissut.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

5. Pelin suunnan muuttava yllätys?

*CLINTON ja TRUMP: Usein vaalien ratkettua Yhdysvaltain vaaleista löydetään yllättävä tekijä, joka käänsi tiukan kamppailun toisen presidenttiehdokkaan hyväksi. *Tällä kertaa käänteentekevä asia voisi olla Yhdysvaltain roturistiriitojen kärjistyminen tai poliisien kovat otteet. Myös mahdollinen terrori-isku voisi kääntää pelin suunnan.

Jo tässä vaiheessa Clintonin ja Trumpin presidenttikisassa on nähty jo kaikkea sellaista, mitä ei ole ikinä osattu odottaa: valehtelua, kiusaamista, vihaa, pelottelua, lapsellista käytöstä ja kansakunnan tilalla leikittelyä.

Vaalituloksesta odotetaan yleisimmin erittäin tiukkaa. Trump on ottanut Clintonia kiinni useissa vaa’ankieli-osavaltioissa, mutta kuvio muuttuu jatkuvasti.

Äänestysvilkkaus on ratkaiseva. Jos se jää alhaiseksi, Trump on vahvoilla. Jos kansa lähtee suurin joukoin liikkeelle, on Clintonilla paremmat mahdollisuudet.

Korkea äänestysprosentti tarkoittaa sitä, että liikkeellä ovat todennäköisimmin kaupunkien ja esikaupunkien äänestäjät, joissa asuu paljon eri vähemmistöjä ja nuoria äänestäjiä, siis Clintonin tukijoita.