Viro jatkaa presidentin etsintää – Valitsijamiehet pääsevät tänään ääneen

Viro äänestää jälleen maalle uutta presidenttiä. 335 valitsijamiestä kokoontuu tänään Tallinnan Estonia-teatteriin. Ehdokkaana on nyt myös kansansuosikki, entinen ulkoministeri Marina Kaljurand.

Riippumaton ehdokas Marina Kaljurand. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Viron presidentinvaalit jatkuvat tänään. Ehdolla on viisi ehdokasta, joista kaksi on naisia.

Toinen heistä on kansansuosikki, sitoutumaton Marina Kaljurand. Hän erosi ulkoministerin tehtävästään asettuakseen presidenttiehdokkaaksi.

Kaljurandin ehdokkuuteen liittyy dramatiikkaa, sillä pääministeripuolue reformi pallotteli pitkään hänen ja konkaripoliitikko Siim Kallasin välillä. Lopulta reformipuolue asetti ehdokkaakseen entisen EU-komissaari Kallasin.

Reformipuolueen ehdokas Siim Kallas Kuva: Valda Kalnina/EPA

Marina Kaljurandin onnistui kuitenkin koota 26 allekirjoitusta tänään kokoontuvalta valitsijamiehistöltä. Ehdokkuuteen tarvitaan 21 tukijaa.

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan yli puolet virolaisista kannattaa Kaljurandia presidentiksi. Se on enemmän kuin muiden neljän ehdokkaan tuki yhteensä. Nyt myös sosiaalidemokraatit ovat ilmoittaneet tukevansa Kaljurandia.

Muut ehdokkaat

Toinen naisehdokas on pääoppositiopuolue keskustan Mailis Reps, entinen terveysministeri. Hän sai toiseksi eniten ääniä Viron parlamentin, riigikogun äänestyksessä. Eniten ääniä kokosi Siim Kallas, mutta kumpikaan ei onnistunut saamaan vaadittua kahta kolmasosaa äänistä.

Opetusministerinä jatkaa keskustalainen Mailis Reps. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Neljäs presidenttiehdokas on entinen oikeuskansleri Allar Jõks. Myös hän esiintyy sitoutumattomana ehdokkaana, mutta käytännössä häntä tukevat oikeistopuolueet.

Viides ehdokas on oikeistopopulistisen Viron konservatiivisen kansanpuolueen Mart Helme. Hän kohahdutti alkuviikosta sanomalla, että Virossa on 5 000 nuorta venäläismiestä, jotka saisi mobilisoitua Viron valtion vastaiseen toimintaan lyhyellä varoitusajalla. Helme voi saada erityisesti maakuntien valitsijamiesten protestiääniä.

Viron presidentinvaalijärjestelmä on sangen monimutkainen. Ensin presidentistä äänestää Viron parlamentti, riigikogu. Jos yksikään ehdokas ei onnistu saamaan kahta kolmasosaa äänistä, vaali siirtyy valitsijamiehille. Ehdokkaita voi asettaa kierrosten välillä uudelleen. Valitsijamiehistö koostuu riigikogun 101 kansanedustajasta ja 234 kuntien edustajasta.

Viron toisen itsenäisyyden aikana riigikogu on onnistunut valitsemaan presidentin vain kahdesti.