Lappeenranta odottaa julkisuusjättipottia rikosdraamasta: "Mukavien rikosten kaupunki"

Kaupunki saa runsaasti ilmaista julkisuutta Ylellä alkavasta Sorjonen-rikosdraamasta. Sarja on lähdössä myös laajaan kansainväliseen levitykseen.

Kotimaa
Rikossarja Sorjonen kuvaukset meneillään Lappeenrannassa.
Rikossarja Sorjonen kuvaukset meneillään Lappeenrannassa.Tommi Parkkinen / Yle

LappeenrantaLappeenrannan kaupungintalolla hierotaan nyt tyytyväisyydestä käsiä yhteen.

Kaupunki on tulossa ryminällä kotimaiseen ja kansainväliseen tietoisuuteen uuden kotimaisen Sorjonen-rikosdraaman ansioista.

– Tämähän on ihan mieletöntä näkyvyyttä. Tätä kaupunki ei voisi millään ostaa, Lappeenrannan kaupungin markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman kertoo.

Näkyvyyttä ei tule pelkästään Suomessa. Sarja on myyty myös laajalti Keski-Eurooppaan. Ja lisää maita on tuotantoyhtiön mukaan tulossa.

Tämähän on ihan mieletöntä näkyvyyttä.

Mirka Rahman

– Edellinen sarjamme Nymfit, myytiin noin 60 maahan. Tämä tulee pieksemään sen jossain vaiheessa ihan varmasti. Tästä tulee Suomen laajimmalle levinnyt kotimainen draamasarja, sarjan tuottaja Matti Halonen vakuuttaa.

Halosen mukaan sarjan esittää saksankielisellä alueella Sky Deutschland -kanava ja ranskankielisessä Euroopassa Canal Play.

– Myös Belgian yleisradioyhtiö lähettää tämän, Halonen sanoo.

Maailmalle sarja lähtee Bordertown-nimellä.

Lisää turisteja

Lappeenrannan kaupungintalolla suunnitellaan jo, miten Sorjosen avulla kaupunkiin saadaan lisää turisteja. Rahman uskoo, että jo pelkästään kotimainen levitys tuo kaupunkiin lisää matkailijoita. Kansainvälinen levitys tuo turisteja vielä lisää.

– Mehän voidaan luoda jänniä kaupunkikierroksia ja luoda matkailutuotteita tämän ympärille mahdollisesti jo ensi kesänä eri kielillä, Rahman visioi.

Mukavien rikosten kaupunki

Sarjan päähenkilö, KRP:n huippututkija Kari Sorjonen, etsii Lappeenrannasta rauhallisempaa elämää Helsingin jälkeen. Hän odottaa omien sanojen mukaan, että Lappeenranta on "mukavien rikosten kaupunki".

Olisiko tässä hyvä markkinointi-iskulause Lappeenrannalle? Rahman ei tyrmää ajatusta ainakaan suoralta kädeltä.

– No ehkäpä. Tietty jännittävyys vetoaa ihmisiin, Rahman naureskelee.

Sorjosen tulevaisuus on turvattu. Tulee aivan varmasti lisäkausia.

Matti Halonen

Jatkoa tulossa

Sarjan tuottaja Matti Halonen vakuuttaa, että sarjalle on tulossa myös toinen tuotantokausi vaikka Fischer King Production -tuotantoyhtiö onkin talousvaikeuksissa.

Helsingin sanomien mukaan verottaja on hakenut tuotantoyhtiötä verovelkojen vuoksi konkurssiin.

Halosen mukaan sarjan jatko on kuitenkin varmaa.

– Tuotantoyhtiön vaikeuksilla ja toisella tuotantokaudella ei ole suoraa yhteyttä. Vaikeudet selviävät, kun saamme asiasta viralliset dokumentit ja ryhdymme toimiin asian selvittämiseksi.

– Toisen kauden rahoituksen turvaaminen on meillä jo todella pitkällä johtuen siitä, että ykköskausi on aivan loistava. Sorjosen tulevaisuus on turvattu. Tulee aivan varmasti lisäkausia, tuottaja Matti Halonen vakuuttaa.