Huumori-nobelistit selvittivät: Millaista on elää mäyränä, miten polyesterihousut vaikuttavat seksielämään?

Ig Nobel -palkinnot myönnetään tutkimuksille, jotka saavat nauramaan ja sitten ajattelemaan.

Uutisvideot: Biologian huumori-nobelisti haki palkintonsa vuohen jaloin
Uutisvideot: Biologian huumori-nobelisti haki palkintonsa vuohen jaloin

Brittitutkija Charles Foster, joka on tutkinut eläimiä elämällä niiden tavoin, on palkittu tutkimuksestaan huumori-Nobelilla eli Ig Nobel -palkinnolla. Ne jaettiin viime yönä Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa.

Oxfordin yliopistossa työskentelevä Foster sai palkinnon kirjastaan _Being a Beast _(Pedon elämää). Siinä hän kuvailee kuukausia kestäneitä kokeitaan, joissa hän eläytyi eri eläimiksi. Mäyränä hän asui kolossa ja mutusti matoja, kettuna penkoi Lontoon roskiksia.

Foster jakoi biologian Ig Nobelin maanmiehensä Thomas Thwaitesin kanssa. Thwaites palkittiin palkittiin samantyyppisestä työstä: hän rakensi itselleen proteesit raajojen jatkeiksi ja koetti niiden avulla elää kuin vuohi Sveitsin rinteillä.

Palkinnot Zimbabwen arvotonta rahaa

Ig Nobel -palkinnot jaettiin 26. kerran. Jokainen voittaja sai 10 biljoonaa dollaria käteisenä – käytännössä arvottomina Zimbabwen dollareina.

Palkintojen tarkoituksena on osoittaa arvostusta tieteellisille saavutuksille, jotka saavat ensin nauramaan ja sitten ajattelemaan.

Tutkimuksen julkaisuajankohdalla ei juuri ole väliä. Lisääntymistieteen palkinnon sai egyptiläinen Ahmed Shafik, joka julkaisi vuonna 1993 tutkimuksen eri housumateriaalien vaikutuksista rottien seksielämään. Hän puki rottia polyesteriin, puuvillaan, villaan ja sekoitemateriaaliin.

Shafik havaitsi, että polyesterihousuisten rottien seksi-into oli matalin, mahdollisesti kankaan aiheuttaman hankaussähkön vuoksi. Shafik esitti, että hänen tuloksiaan voisi soveltaa ihmisiin.

Kirjallisuuspalkinto Ruotsiin

Suomalaiset eivät palkintoja voittaneet. Ruotsalainen Fredrik Sjöberg sai kirjallisuuden Ig Nobelin omaelämäkerrallisesta trilogiastaan, joka kertoo kukkakärpästen pyydystämisestä pienellä Runmarön saarella.

– Olin kirjoittanut kirjoja 15 vuotta (eikä kukaan lukenut niitä), kun lopulta ymmärsin, että on hyvä juttu kirjoittaa jostakin, minkä todella tuntee, Sjöberg kertoi sähköpostitse uutistoimisto AP:lle.

Kemian palkinnon sai puolestaan dieselautojensa päästöjen vääristelystä kiinni jäänyt autonvalmistaja Volkswagen.

Kaikki voittajat ja palkitut teokset löytyvät palkinnot myöntävän Epätodennäköisen tieteen seuran sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Ig Nobelien jakajina oli jälleen useita oikeiden Nobel-palkintojen voittajia. Palkintojen nimi on sanaleikki, joka juontuu alhaista tarkoittavasta englanninkielen sanasta ignoble.

Lähteet: AP, Reuters