Hyppää sisältöön

Virossa äänestetään lauantaina presidentistä – Marina Kaljurand on kansan suursuosikki

Kansanedustajat eivät saaneet valittua presidenttiä. He ovat mukana myös valitsijamieskokouksessa, mutta enemmistö on kuntien edustajilla.

Marina Kaljurand Kuva: Valda Kalnina / EPA

Riippumaton ehdokas Marina Kaljurand on Viron presidentinvaalien kynnyksellä julkaistun mielipidekyselyn mukaan ehdoton kansansuosikki. Kansa ei valintaa pääse tekemään, mutta sen kanta saattaa vaikuttaa valitsijamiehiin, kun he tekevät ratkaisunsa  suljetussa lippuäänestyksessä lauantaina.

Eesti Päevaleht (siirryt toiseen palveluun) teetti kyselyn, jossa suosikkia kysyttiin niin äänioikeutetuilta kuin kaikilta Virossa eläviltä, jolloin joukossa oli myös äänioikeudettomia, lähinnä vironvenäläisiä.

Kaljurandilla on aiemminkin ollut ykköspaikka, mutta uudessa kyselyssä kannatus äänioikeutettujen joukossa ponkaisi elokuun kyselystä 16 prosenttiyksikköä eli 41 prosenttiin. Kaikista vastaajista hänet valitsisi  54 prosenttia.

Oma ehdokkuus lisäsi suosiota

Kaljurand oli ulkoministeri, mutta jätti hallituksen ja ryhtyi riippumattomaksi presidenttiehdokkaaksi, kun reformipuolue valitsi hänen sijastaan ehdolle Siim Kallasin. Kyselytutkimuksen tehneen Turu-uuring (siirryt toiseen palveluun)-yhtiön tutkimusjohtajan Juhan Kivirähkin mukaan Kaljurandille on koitunut päätöksestä paljon potkua.

Kaljurandista tulisi Viron ensimmäinen naispresidentti.

Kallasin kannatus sen sijaan on laskenut. Hänet haluaisi presidentiksi vain 27 prosenttia äänioikeutetuista. Jopa reformipuolueen kannattajista lähes puolet on Kaljurandin kannalla ja Kallas joutuu tyytymään kolmannekseen.

Sekä vapaa- ja IRL-puolueiden ehdokasta Allar Jõksia että konservatiivisen kansanpuolueen Mart Helmea kannattaa kuusi prosenttia äänioikeutetuista. Kolmossijalle on noussut keskustan Mailis Reps seitsemällä prosentillaan.

Naiset ja demarit Kaljurandin takana

Sosiaalidemokraattinen puolue ilmoitti joitakin päiviä sitten luopuvansa omasta ehdokkaasta ja tukevansa Kaljurandia. SDE:n kannattajakunnasta reilut puolet on samalla kannalla.

Kaljurandin voi päätellä olevan erityisen mieleen myös keskustan kannattajille, sillä heistä vain viidennes äänestäisi puolueen omaa ehdokasta Repsia.

Myös sukupuolikysymys näkyy kannatusluvuissa: naiset kannattavat sekä Kaljurandia että Repsia enemmän kuin miehet – joskin Kaljurand on ehdokkaista selvästi paras myös miesten mielestä. Hänestä tulisi Viron ensimmäinen naispresidentti.