1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi etsii useita taideväärennöksiä – "Jos aitoustodistusta tuputetaan, pitää hälytyskellojen soida"

Keskusrikospoliisi on paljastanut vajaan kymmenen vuoden aikana viisi laajaa taideväärennösvyyhteä. Vaikka tuomioita on jo annettu, petokset eivät ole loppuneet: samat väärennökset voivat kiertää taidekaupassa vuosikymmeniä.

Kotimaan uutiset
Poliisii etsii korkeatsoista väärennöstä Mihail Konstantinovits Clodt von Jurgensburgin teoksesta "Lehmät Jokirannassa".
Yksi poliisin etsimistä tauluista on korkeatasoinen väärennös venäläisen Mihail Konstantinovits Clodt von Jurgensburgin teoksesta "Lehmät Jokirannassa". Teosta saattaa seurata venäläinen aitoustodistus ja sen suomennos. Huutokaupassa teoksesta on pyydetty 300 000 euroa.Keskusrikospoliisi

Viime vuoden lokakuussa Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi taideväärennöksiä kaupitelleen miehen neljän vuoden vankeuteen. Vain paria kuukautta aiemmin Turun hovioikeus oli tuominnut taideväärennöksistä useita ihmisiä, heistä osa kuului taulukauppojen aikaan M.O.R.E.-rikollisjärjestöön.

Tuomiot ovat seurausta keskusrikospoliisin vuosia kestäneestä taiderikollisten jäljityksestä: vuodesta 2009 lähtien keskusrikospoliisi on paljastanut viisi laajaa väärennösvyyhteä.

– Osassa esitutkinta on yhä kesken. Rikosvahingot nousevat pelkästään näissä tapauksissa 20 miljoonaan euroon. Meitä tutkijoitakin on hämmästyttänyt, kuinka isoksi se bisnes on vuosien varrella paisunut, kertoo rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen.

Keskusrikospoliisi saa taiderikoksista tutkittavakseen vain laajat tapaukset, joissa on viitteitä verkostoon tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Pienempiä petoksia tutkivat poliisit ympäri Suomen muun rikostutkinnan ohessa.

– Suomessa taiderikollisuudessa ei tyypillisesti ole sellaisia hierarkiarakenteita kuin järjestäytyneessä rikollisuudessa, mutta taiderikollisuuskin on usein organisoitua, pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Petoksissa tekijänä on usein verkosto tai tällainen projektikokoonpano, Nokkonen selittää.

Väärennöksestä jopa miljoonien menetykset ostajalle

Vaikka laajoja rikoskokonaisuuksia on paljastunut, taideväärennökset eivät ole kadonneet markkinoilta. Keskusrikospoliisilla on parhaillaan haussa useita kadoksissa olevia taideväärennöksiä. (siirryt toiseen palveluun)

Sama väärennös voi kiertää kaupassa vuosia, jopa vuosikymmeniä. Rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen nostaa esimerkiksi Helene Schjerfbeck -väärennöksen "Keltaiset ruusut".

Fernard Leger öljyvärimaalauksesta "Personnages" on liikkeellä korkeatasoinen väärennös.
Rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen pyytää vinkkejä myös Fernand Legerin "Personnages"-öljyvärimaalauksen olinpaikasta. Teosta epäillään väärennetyksi.Keskusrikospoliisi

– Vuonna 1992 tehty väärennös on pyörinyt taidekaupassa tähän päivään asti. Teos on todettu neljä kertaa kansallisgalleriassa väärennökseksi ja siihen on kohdistunut kaksi poliisitutkintaa, mutta se on aina palautunut kiertoon. Viimeksi se takavarikoitiin roihuvuorelaisesta kellarivarastosta, missä ei kuuna päivänä säilytettäisi aitoa Schjerfbeckiä. Toivottavasti se nyt saadaan kierrosta pois, Nokkonen huokaa.

Poliisi on toivonut, että taideväärennökset takavarikoitaisiin riippumatta siitä, kenen hallussa teos on.

– Poliisi näkee väärennetyn taulun rikoksentekovälineenä ja vielä hyvänä sellaisena. Väärennös nimittäin paranee vanhetessaan. Sen sijaan esimerkiksi väärennetystä rahasta tulee käyttökelvotonta, kun setelejä uudistetaan.

Ostajalle väärennös voi tarkoittaa tuhansien, jopa miljoonien eurojen menetystä. Poliisi etsii Suomesta parhaillaan Fernand Leger -väärennöstä, aitona taiteilijat teosten arvo on 4–6 miljoonaa euroa. Koska oikeuskäytännöt ovat kirjavia, paras keino välttyä tappioilta on säilyttää maltti kaupanteossa.

– Normaaleilla huolellisuussäännöillä pärjää pitkälle eli kannattaa pyrkiä varmistamaan, että vastapuoli pystyy vastaamaan huutoon, jos jotain pahaa ilmenee, rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen toteaa.

Esimerkiksi aitoustodistuksiin kannattaa suhtautua varauksella.

– Ei voi sanoa, etteikö niillä olisi painoarvoa, mutta aitoustodistuksissa piilee suuri riski, että nekin on väärennettyjä. Jos todistusta tarjotaan ja tuputetaan, pitää herätyskellojen soida. Se on samanlainen tilanne kuin jos joulupukki tulisi käymään juhannuksena, Nokkonen vertaa.

Jälkikäteen kaupan purkaminen ja korvausten saaminen on voi olla vaikeaa, mutta mahdotonsa se ei ole. Vuosi sitten poliisi kuulutti "särestöniemiä", yhtä Gallen-Kallelan epäiltyä väärennöstä sekä yhtä Pekka Halosen nimiin merkittyä työtä. Useampi teos on päätynyt poliisin hoteisiin, mikä on auttanut esitutkintaa eteen päin. Esimerkiksi näiden teosten osalta Nokkonen pitää korvausten saamista mahdollisena.

Lue seuraavaksi