1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lottoon mukaan uusi numero – näin se vaikuttaa voittojen todennäköisyyksiin

Jatkossa päävoiton saaminen on entistä epätodennäköisempää. Sen sijaan tuplaajille pieniä voittoja on tarjolla selvästi aiempaa useammin.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Päävoiton saaminen lotossa on tulevaisuudessa vielä nykyistä epätodennäköisempää. Lottoarvonta muuttuu marraskuussa muun muassa niin, että arvottavien numeroiden joukko kasvaa yhdellä, luvulla 40. Aiemmin lottoarvonnassa käytössä olivat numerot 1–39.

Tällä hetkellä loton päävoiton kohdalle osumisen todennäköisyys on yksi 15,4 miljoonasta. Jatkossa lottoarvonnassa mukana olevia numeroita on yksi nykyistä enemmän, mikä pienentää voiton todennäköisyyttä yhteen 18,6 miljoonasta. Asiantuntijan mukaan muutos ei kuitenkaan ole dramaattinen.

– Erilaisten lottorivien määrä siis kasvaa, muttei mitenkään valtavan paljon. Pysytään kuitenkin samassa "kertaluokassa", selventää todennäköisyyslaskentaa opettava Mika Koskenoja Helsingin yliopistosta.

Samalla myös muiden aiemmin käytössä olleiden voittojen todennäköisyys pienenee hieman aiemmasta.

Pienet voitot todennäköisempiä

Samalla, kun päävoiton voittamisen todennäköisyys pienenee jonkin verran, pienimmissä voittoluokissa voittamisen todennäköisyys kasvaa uusien voittoluokkien vuoksi. Uusi järjestelmä kuitenkin suosii erityisesti niitä, jotka maksavat ylimääräistä niin sanotusta tuplaamisesta.

Uusi voittoluokka 3+1, eli kolme ja lisänumero oikein, lisää käytännössä voittamisen todennäköisyyttä, kun aiemmin alin voittoluokka oli neljä oikein. Samalla tuplaajille tuodaan uusi voittoluokka, jossa jo kolmella oikein voittaa.

Koskenojan mukaan uudessa järjestelmässä tuplaamalla voittaakin helpoiten, sillä kolme oikein -rivejä on paljon enemmän kuin neljä oikein -rivejä. Jos lottoaa yhden lottorivin viikossa, on neljä oikein -rivejä keskimäärin yksi rivi sadasta pelikerrasta, kun taas kolme oikein osuu kohdalle keskimäärin seitsemän kertaa sadasta.

– Jatkossa todennäköisyys saada yksi rivi lottoamalla neljä oikein on 0,010, eli vain vähän pienempi kuin aikaisemmin (0,0113), Koskenoja huomauttaa myös.

Sen sijaan uusi, kaikille lottoajille tuleva voittoluokka 3+1-oikein on hänen mukaansa kimurantimpi. Toisin kuin voisi helposti kuvitella, se ei valtavasti kasvata voittojen todennäköisyyttä.

– Mikäli tulkitsin loton uuden arvontajärjestelmän oikein ja laskin oikein, niin näyttää siltä, että yksi rivi lottoamalla tämän voiton todennäköisyys on selvästi pienempi kuin saada neljä oikein. Tämä johtuu siitä, että 3+1-riviin on osuttava nimenomaan arvottu yksi lisänumero, joita ei siis arvota enempää kuin yksi, Koskenoja selittää.

Sekä tavallisen 3+1-voittoluokan että tuplaajien 3+0-luokan kiinteä voittosumma on kuitenkin vain kaksi euroa. Neljä oikein -tuloksen voittosumma pysyy ennallaan kymmenessä eurossa. Alkujaan lotossa oli Veikkauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 40 numeroa, mutta määrä pudotettiin myöhemmin 39:ään.