1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopyöräily

Pyörämatka Alpeille voi viedä taiteilemaan vuorenseinämälle – mutta silti sinne on pakko päästä

Haaste ja upea luonto houkuttelivat maastopyöräilijän ylittämään Alpit jo yhdeksättä kertaa.

Kuva: Anders Holmberg

Pyörämatkasta Alppien yli on tullut kokkolalaiselle Anders Holmbergille jo perinne. Tänä syksynä reissu tehtiin yhdeksännen kerran, nyt suunnitellaan jo kymmenettä reissua.

Holmberg on edennyt jokaisella kerralla eri reittiä. Tämänsyksyinen matka kulki Etelä-Saksasta Venetsiaan. Tutuiksi tulivat maisemat Saksan lisäksi Itävallassa ja Italiassa.

– Oli tosi hienoa. Löysimme paljon polkuja, ja sehän on aina tavoitteena, että polkuja löytyisi mahdollisimman paljon ja että sora- ja asfalttitiet jäisivät vähemmistöön, Holmberg sanoo.

Välillä olen kantanut pyörää kainalossa luotisuoralla vuorenseinämällä, missä ei ole muuta kuin metallipiikit ja vaijeri, mistä pitää kiinni.

Anders Holmberg

Selvää on, ettei Alppien yli ole olemassa helppoa reittiä. Eniten työtä aiheuttaa Alppien pääharjanteen ylittäminen. Aivan ylhäällä olosuhteet ovat kivikkoiset ja karut. Pyörällä eteneminen ei aina onnistu. Silloin pyörä joutuu kantoon ja matka jatkuu jalan.

Ennen matkaa onkin tärkeää suunnitella, kuinka pitkästi pyörän kantamista on odotettavissa. Aina ennakointi ei onnistu kokeneeltakaan pyöräilijältä.

– Välillä olen kantanut pyörää kainalossa luotisuoralla vuorenseinämällä, missä ei ole muuta kuin metallipiikit ja vaijeri, mistä pitää kiinni. Silloin kyllä viimeistään ymmärtää, että on väärällä reitillä.

Mitä mukaan matkalle?

Pyörällä kulkiessa matkatavaroita ei voi olla paljon. Suositus on, että reppu painaisi alle 6 kiloa, mutta siihen tavoitteeseen Anders Holmberg ei ole vielä koskaan päässyt.

Repussa on perustyökalujen ja ensiapupakkauksen lisäksi kevyttä evästä. Alppien yli matkatessa tarvikkeita on helppo löytää matkan varrelta laaksoista, joten monen päivän muonia ei tarvita reissuun mukaan. Myös majoituspaikkoja on alueella hyvin.

Entä pyörä, millaisella kannattaa lähteä liikkeelle?

– En suosittele ihan uuden pyörän ottamista Alpeille. Pyörän pitää olla monessa liemessä keitetty, tuttu ja turvallinen sekä sitä pitää osata itse huoltaa, Holmberg toteaa.

Ja äärimmäisen tärkeä on tietysti hyvä porukka.

– Porukan pitää olla suhteellisen tasaväkinen ja pitää tietää, että kaikki pystyy viemään matkan läpi.