Video: Kuorokilpailuun valmistautuminen on hetkittäin yhtä pärinää

Helsingin musiikkitalossa käytävä kansainvälinen Harald Andersén -kuorokilpailu ratkeaa lauantaina.

kulttuuri
Uutisvideot: Kuorokilpailuun valmistautuminen on yhtä pärinää
Uutisvideot: Kuorokilpailuun valmistautuminen on yhtä pärinää

Kilpaileminen on kuoronharrastajille kauden kohokohtia muttei suinkaan itse tarkoitus. Kolmen vuoden välein järjestettävä Harald Andersén -kuorokilpailu kokoaa Helsinkiin viikonloppuna yhdeksän kuoroa viidestä maasta.

S:t Jacobs -nuorisokuoron laulajan Frida Rönnblomin mukaan kilpailut tuovat jännitystä, joka antaa ylimääräistä puhtia esiintymiseen.

– Adrenaliinilla on osansa esiintymiskokemuksessa. Kun esiintyy yleisölle, tässä tapauksessa tuomaristolle, niin meidän on herätettävä heissäkin tunteita. Se on mielestäni erittäin tärkeää kaikessa musiikissa, Rönnblom sanoo.

Yhteisöllisyys on kuoroharrastuksen tärkein elementti. Musiikkitalon ala-aulassa alkueräsuorituksia odottavat kuorot viettivät yhteistä aikaa availemalla ääniä ja keskittymällä suoritukseen. Ryhmät saivat testata salin akustiikkaa parinkymmenen minuutin ajan.

– Kuorossa laulaja voi jakaa sielunsa kanssamuusikoiden kesken. On mahtavaa esiintyä musiikkiteoksessa ikään kuin organismina. Se on elämysten jakamista muiden kanssa, Rönnblom iloitsee.

Taideyliopiston järjestämään Harald Andersén kilpailuun voivat osallistua 16–40 hengen sekakamarikuorot. Mukana saa olla ammattilaulajia. Kilpailu huipentuu lauantain finaaliin ja gaalakonserttiin, jossa kilpailukuorojen lisäksi esiintyy Club For Five.

Kilpailua voi seurata Ylen verkossa ja kanavalla Radio 1.