Tässä on Ylen Team America: Nämä toimittajat kertovat sinulle uutiset ja taustat Yhdysvaltojen presidentinvaaleista

Esittelemme viisi toimittajaa, jotka raportoivat paikan päältä Yhdysvaltojen historiallisen jännittävistä presidentinvaaleista.

USA:n presidentinvaali
yle usa

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppusuora. Samalla myös Yle tiivistää tahtiaan uutisoinnissaan Yhdysvalloista.

Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtajan lisäksi kampanjointia ja vaaleja käy seuraamassa joukko kokeneita, Yhdysvaltoja seuraavia ulkomaantoimittajiamme.

He kertovat sinulle vaalikamppailun tuoreimmat käänteet. Lisäksi he ovat silmäsi ja korvasi, kun haluat tietää amerikkalaisten tunnoista ja mielipiteistä tämän historiallisen vaalisyksyn aikana.

Tässä Ylen Amerikka-tiimin esittely.

“Vaalien tulos on yllätys”

Pirkko Pöntinen

Pirkko Pöntinen kertoo sinulle ensimmäisenä 8. marraskuuta pidettävien vaalien lopputuloksen. Hän raportoi myös sen, mitä vaalitenteissä sitä ennen tapahtuu.

Pirkko on Ylen Yhdysvaltojen-kirjeenvaihtaja. Hän oli toimittajana seuraamassa Yhdysvaltojen edellisiä presidentinvaaleja neljä vuotta sitten.

Pirkko on opiskellut Yhdysvaltojen ja Aasian politiikkaa Harvardin yliopistossa. Hän työskenteli Ylen Aasian-kirjeenvaihtajana Pekingissä vuosina 2004–2006.

– Itse vaalitulos on yllätys. Tässä vaalikamppailussa mikään aiemmin koettu ei ole pitänyt paikkaansa. Mittaukset näyttävät vaihtelevia tuloksia, ja moni ennakoitu asia ei ole toteutunutkaan. Vaalitulosta kannattaa ja pitää odottaa, Pirkko sanoo.

“Amerikan presidentiltä vaaditaan sikaenergiaa”

Mika Hentunen

Mika Hentunen on seurannut Yhdysvaltoja koko työuransa ajan.

Mika työskenteli Yhdysvalloissa MTV:n ja STT:n kirjeenvaihtajana vuosina 2001–2007. Washingtoniin hän muutti vain runsas viikko ennen syyskuun terrori-iskuja.

Mika selvittää juttukeikallaan muun muassa Trump-ilmiön syitä valkoisen keskiluokan parissa.

Hän kertoo oppineensa Yhdysvalloissa ymmärtämään, miksi Trumpin ja George W. Bushin kaltaiset miehet voivat päästä vaaleissa pitkälle.

– Yhdysvaltojen presidentiltä vaaditaan staminaa ja sikaenergiaa. Vaalikampanja on konkreettisesti 50 kertaa Suomen kokoinen. Ehdokkaat reissaavat koko ajan. Siinä fyysinen kestävyys ja kansanmiehen sosiaaliset taidot painottuvat tosi voimakkaasti.

Vaalipäivänä Mika raportoi New Yorkista, jonne molemmat ehdokkaat saapuvat seuraamaan ääntenlaskentaa.

”Hajoaako lasikatto vai posliinikauppa”

paula vilen

Paula Vilén oli todistamassa aitiopaikalla, kun Barack Obama valittiin presidentiksi. Paula oli Ylen Yhdysvaltojen-kirjeenvaihtajana vuosina 2008–2011.

Paula kertoo edelleen heräävänsä katsomaan amerikkalaisia vaaliväittelyitä kukonlaulun aikaan, oli töissä tai ei.

Kahdeksan vuotta sitten Obaman kotikaupunki Chicago ja koko Yhdysvallat sekosivat – riemu ensimmäisestä mustasta presidentistä oli valtava.

Paula sanoo jännittävänsä, tuleeko Clintonin tai Trumpin voitonjuhlista yhtä riehakkaat kuin Obaman juhlista.

Paula juontaa vaalipäivänä Ylen tuloslähetystä.

– Yhdysvalloissa on tulossa kaikkien aikojen vaalit: Rikkooko Clinton lasikaton vai Trump posliinikaupan, Paula miettii.

“Onko Amerikka tullut hulluksi”

Antti kuronen

Antti Kuronen on Ylen kiertävä kirjeenvaihtaja, joka lähtee tarvittaessa salamannopeasti juttukeikoille.

Kuronen on raportoinut paljon muun muassa Ukrainan sodasta, Lähi-idästä ja pakolaiskriisistä.

Antti oli seuraamassa myös Yhdysvaltojen edellisiä presidentinvaaleja. Hän oli paikalla Obaman voitonjuhlissa.

Ennen tätä keikkaa Antti pohti seuraavaa:

– Onko Amerikka tullut hulluksi? Monet Trumpin esittämistä väitteistä ovat niin absurdeja, etten tiedä, olenko aiemmin kohdannut vastaavia länsimaissa. Minua kiinnostaa se, mistä tässä on kyse. Uskon, että Trumpin kampanjointityyli tulee vaikuttamaan vaaleihin Länsi-Euroopassakin. Populismi lisääntyy.

Antti lähtee Yhdysvaltoihin selvittämään, mistä johtuu Trumpia tukevan valkoisen työväenluokan tyytymättömyys nykymenoon. Minkälaista heidän elämänsä on? Antti paitsi toimittaa, myös kuvaa.

“Uskottavat lupaukset ratkaisevat”

Jenny matikainen

Jenny Matikainen on kymmenisen vuotta alalla ollut ulkomaantoimittaja ja kuvaaja.

Yhdysvaltoihin keikalle vaalien alla matkustava Jenny kertoo Ylen nettisivuilla sinulle tarinoita eri puolilta maata. Hän etsii paikkoja ja ihmisiä, joiden elämä tavalla tai toisella nivoutuu vaaleissa esillä oleviin kysymyksiin.

Jennyn jutuissa unohdetaan hetkeksi vaalikohina ja ehdokkaat.

Jenny selvittää, millaisesta elämästä amerikkalaiset haaveilevat, mihin suuntaan he kokevat maan olevan matkalla ja miten he uskovat vaalien vaikuttavan tulevaisuuteensa.

– Loppujen lopuksi sillä ei ole väliä, mitä ehdokas tekee tai on tehnyt, vaan sillä, miten uskottavasti hän asioita lupaa. Ihmiset haluavat unohtaa tosiasiat ja uskoa, että parempi maailma on mahdollinen. Nykyisin, kun kaikki tieto on saatavilla, me uskomme mieluiten siihen, mikä saa olomme nopeasti paremmaksi. Se on pelottavaa ja voi mennä pahasti pieleen, Jenny toteaa.