Suomalaisoperaattorit uhkaavat hintojen nousulla, jos EU-komission roaming-esitys menee läpi

Suomalaiset asiakkaat käyttävät mobiilidataa moninkertaisesti muihin EU-maihin verrattuna. Teleoperaattoreita edustava FiCom ry varoittaa, että asiakkaiden verkkovierailuista kotimaiselle operaattorille aiheutuvat maksut ulkomaille nousevat niin suuriksi, että puhelimen käytöstä täytyy alkaa veloittaa enemmän.

talous
Nainen käyttää kännykkää.
Suomalaiset asiakkaat käyttävät mobiilidataa FiComin mukaan moninkertaisesti muihin EU-maihin verrattuna. Yle

EU-komission esitys puhelimen käyttäjälle lisämaksuttomista verkkovierailuista EU-alueella voi johtaa hintojen nousuun Suomessa, tieto- ja viestintäalan yrityksiä edustava FiCom sanoo tiedotteessa.

– Pidämme verkkovierailumaksujen poistamista kuluttajilta oikeana askeleena, mutta sitä ei saa tehdä niin, että innovatiiviset suomalaisoperaattorit, joiden asiakkaat ovat mobiilidatan ahkerimpia käyttäjiä, laitetaan maksumiehiksi, sanoo FiCom ry:n toimitusjohtaja Petri Aaltonen.

Kun asiakas käyttää puhelintaan ulkomailla, suomalainen operaattori maksaa siitä ennalta määritettyä tukkuhintaa ulkomaiselle operaattorille ja perii asiakkaaltaan kulut roaming-maksuina.

EU:n Roam like at home -esityksen tavoitteena on poistaa roaming-maksut kokonaan kesään 2017 mennessä. Matkailija voisi käyttää puhelintaan rajoituksetta kaikissa EU-maissa samaan hintaan kuin kotimaassakin.

"Satojen miljoonien tulonsiirto Etelä-Eurooppaan"

Suomalaiset asiakkaat käyttävät mobiilidataa FiComin mukaan moninkertaisesti muihin EU-maihin verrattuna. Näin ollen myös suomalaisoperaattoreiden ulkomaisille operaattoreille maksamat tukkuhinnat ovat moninkertaiset, FiCom sanoo.

FiComin mukaan on mahdollista, että ulkomaille maksettavat tukkumaksut nousevat suuremmiksi kuin suomalaisten asiakkaiden maksamat verkkovierailuhinnat.

- Jos tukkuhintaa ei saada riittävän alas, on kyseessä jopa satojen miljoonien eurojen vuosittainen tulonsiirto Suomesta Etelä-Eurooppaan. Tämä on merkittävä osuus Suomen noin 1,85 miljardin euron mobiilimarkkinasta, joten asialla on väistämättä kustannusvaikutuksia ja se vaikuttaa myös investointeihin, FiComin Aaltonen sanoo tiedotteessa.

FiCom ehdottaa, että rajoittamattoman datan matkapuhelinliittymiä voisi käyttää EU-alueella kotimaan hinnalla tiettyyn rajaan saakka, ja sen ylittävästä käytöstä veloitettaisiin verkkovierailumaksut.