Hyppää sisältöön

Tulevaisuudentutkija povaa kolmenkymmenen vuoden kulta-aikaa Suomeen

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava katsoo tulevaisuuteen realistisen optimistisesti. Sote-alalla on tulossa suuri muutos.

Ilkka Halava uskoo tulevaisuuteen. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Suomi nousee suosta varmuudella, uskoo tulevaisuudentutkija Ilkka Halava. Halavan mukaan epävarmuuden aika Suomessa ei voi jatkua loputtomiin.

– Huolimatta mollivoittoisesta näkökulmasta ja keskustelusta mikä meillä on käynnissä Suomessa, avautuu Suomeen todennäköisesti 30 vuoden kultakausi – ennennäkemätön sellainen.

Halava perustelee näkemystään sillä, että Suomi on maailman koulutetuin kansa.

Yleensä korkea sivistys- ja koulutustaso korreloi epävarmuuden sietokyvyn kanssa. Olisi todella outoa, jos me pelkäisimme käynnissä olevaa murrosta.

Ilkka Halava, tulevaisuudentutkija

– Yleensä korkea sivistys- ja koulutustaso korreloi epävarmuuden sietokyvyn kanssa. Olisi todella outoa, jos me pelkäisimme käynnissä olevaa murrosta, johon Suomella on mitä parhaimmat edellytykset maailmassa.

Halava sanoo, että käynnissä oleva murros on hyvin ymmärrettävää historian valossa.

– Muun muassa digitalisaatiolle on vastinpiste historiassa; öljyn ja sähkön käyttöönotto. Aiempin murrosten logiikka ja luonne pitää vaan ymmärtää. Esimerkiksi tuotantotavat muuttuessaan mahdollistavat aivan uuden systeemin eikä vaan parempia tuotteita. Tämä on yksi olennainen oppi historiasta, Halava muistuttaa.

– Muutos ei ole niin hallitsematonta, kuin luulemme. Päällekkäisyys hämää muutoksessa.

Ilkka Halava allekirjoittaa jo aiemmin todetun, että tulevaisuuden ennustaminen on helpompaa kauas, kuin lähelle.

– Suomessa on hyvää tulevaisuuden tutkimusta. Olemme voineet hahmottaa pitkiä kaaria, mutta rohkeus soveltavaan työhön puuttuu tilanteessa, kun organisaatiot kysyvät, että mihin suuntaan tiettyjä asioita pitää viedä.

Ilkka Halava pohti tulevaisuutta Oulussa 120 vuotta sairaanhoidon koulutusta -juhlakonferenssissa.