1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaatopaikka on huippupaikka lintubongaukselle – kumi ei tosin maistu lokeille

Heinolalaiset lintuharrastajat saavat nyt tarkkailla lintuja uudesta lintutornista.

linnut
Rajavuori lintuharrastajat lintutorni

Heinolan lintuharrastajille joulu saapui tänä vuonna jo syyskuussa. Kuusakoski Oy:n Rajavuoren kierrätyslaitoksen kukkulalle kun nousi loppukesästä lintutorni.

– Voin sanoa, että tämä tuli ihan puskista täysin yllättäen. Eihän tässä voi kun esittää ison kiitoksen yritykselle, toteaa kokenut lintuharrastaja Paavo Posti.

Kuusakoski kustansi tornin omasta pussista. Hintaa kertyi vajaat 10 000 euroa.

Totta kai hyvä pr-kelpaa aina, mutta ei tässä siihen pyritty, tämä on ihan vilpitön kädenojennus paikallisille.

Jarkko Lahti

– Täällä on käynyt lintuharrastajia jo vuosia ja ehdotin yhtiön johdolle, että mitä jos rakentaisimme heille tornin. Totta kai hyvä pr-kelpaa aina, mutta ei tässä siihen pyritty, tämä on ihan vilpitön kädenojennus paikallisille, vastaa käyttöpäällikkö Jarkko Lahti Kuusakoski Oy:stä kysymykseen niin sanotusta "viherpesusta".

Lintuharrastajatkaan eivät usko, että yrityksellä olisi jokin taka-ajatus tornin rakentamisessa.

– Ehkä he saavat tästä jotain mainosta mutta ei se meitä haittaa, kävisimme täällä joka tapauksessa, olisi tornia tai ei, toteaa Paavo Posti.

360 astetta ja maisemaa silmänkantamattomiin

Kaatopaikoista tulevat mieleen usein lokki- ja naakkaparvet, mutta niitä ei Rajavuoressa liiemmälti näy, koska tarjolla ei ole eloperäistä jätettä lintujen ravinnoksi.

– Täällä ei ole mitään eloperäistä jätettä ravinnoksi. Autonrenkaissa on lokeille aika vähän nakerrettavaa, naurahtaa Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Saimovaara.

Täällä ei ole mitään eloperäistä jätettä ravinnoksi. Autonrenkaissa on lokeille aika vähän nakerrettavaa.

Tapani Saimovaara

Kaatopaikka sinällään on kuitenkin hyvä tarkkailupaikka, sillä läjitetty kukkula nousee korkealle ja avoin ympäristö niittyineen tarjoaa linnuille levähdys- ja ruokailupaikkoja.

– Silmillä näkee lähemmäs 20 kilometrin päähän, ja kiikareilla näkyvyys on kymmeniä kilometrejä, joka ilmansuuntaan, ihastelee Saimovaara.

Päijät-Hämeessä on vain muutama torni, jotka on tarkoitettu erityisesti lintujen tarkkailuun. Torni tuleekin tarpeeseen, niin harrastajille kuin tieteellisempiin tarkoituksiin.

– Yhtiö on luvannut, että tämä pysyy pitkään käytössämme, joten täällä voidaan tehdä pitkäkestoista lintujen lajiston ja muuton tarkkailua. Se on tieteellisestikin tärkeää, kun saadaan pitkän aikavälin tietoa, toteaa Saimovaara.

Kiistelty alue kadonnut otsikoista

Rajavuoressa käsitellään ja läjitetään Kuusakosken neljän autojen purkulaitoksen kevytjaetta, kuten muovi- ja kangasosia sekä kumia.

Toiminta on ollut vuosien saatossa usein suurennuslasin alla. Lähiasukkaat ovat olleet huolissaan toiminnan laajentumisesta sekä melu- ja mahdollisista saastehaitoista.

Kari Kauppinen on seurannut alueen toimintaa niin Heinolan omakotiyhdistyksen kuin kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtajana. Hänen tietoonsa ei ole enää tullut ongelmia tai valituksia kierrätyslaitoksesta.

– Alussa ihmisillä oli varmaan väärä käsitys toiminnasta. Tästä on puhuttu kaatopaikkana ja luultu, että täällä käsitellään biojätettä, vaikka näinhän ei ole, Kauppinen sanoo.

Täältä tulee vuosittain keskimäärin noin 30 000 kuutiota suotovesiä, ja vedestä otetaan näytteitä 5000 kuution välein.

Jarkko Lahti

Viimeisimpänä huolenaiheena ovat olleet alueelta kertyvät suotovedet, joita on jouduttu laskemaan suoraan Kymenvirtaan. Maaliskuusta lähtien vedet on kuitenkin voitu johtaa kaupungin jätevedenpuhdistamoon.

– Täältä tulee vuosittain keskimäärin noin 30 000 kuutiota suotovesiä, ja vedestä otetaan näytteitä 5000 kuution välein. Vedet kulkevat putsarin läpi, eikä mitään poikkeavaa ole havaittu, sanoo käyttöpäällikkö Jarkko Lahti Kuusakoski Oy:stä.

Lue seuraavaksi