1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

City-lehden perustaja ja vuorten valloittaja tekee taidetta kantelemusiikista kaalinpäihin

Hirvensalmelainen Lauri Nykopp on nykyajan renessanssi-ihminen. Entinen bisnesmies ja Grönlannin jäätiköilläkin eräoppaana toiminut mies on tehnyt mittavan uran monialaisena taiteilijana. Poikkitaiteellinen seikkailija on kiinnostunut kaikesta, eikä aio pistää uteliaita silmiään kiinni koskaan.

Lauri Nykopp osoittaa huiputtamatonta vuorenhuippua Grönlannin jäätiköllä. Taiteilija itse yritti valloittaa vuoren kaksi kertaa. Teos on nimeltään Unclimbed #1. Kuva: Susanna Vilpponen/Yle

– Nämä eivät ole ufo-aluksia, vaan se on Pariisin pörssi, joka lentää avaruuteen piuuuuff, avaa taiteilija Lauri Nykopp …ja kaikki nämä hetket katoavat kuin kyyneleet sateessa -teoksen kertomaa.

Bisnesmaailma on myös omaisuudenhoitoalalla työskennelleelle Nykoppille tuttu ympäristö. Harharetkillä liike-elämässä kului 15 vuotta, kunnes vuonna 2000 avant-grade musiikin tekijä ja kuvataiteilija päästi taiteellisen luovuutensa jälleen valloilleen. Mikkelin taidemuseon Silmänkantamattomiin-näyttely kokoaa taiteilijan teoksia yhteen neljän vuosikymmenen ajalta.

Hirvensalmella asuvalla Nykoppilla on monipuolinen ja poikkitaiteellinen ote taiteeseen ja sen luomiseen.

Yhdistävä tekijä kaikessa on pyrkimys pelkistämiseen ja olennaiseen.

Lauri Nykopp

– Yhdistävä tekijä kaikessa on pyrkimys pelkistämiseen ja olennaiseen. Sellaisessakin teoksessa, jossa tapahtuu hyvin paljon on jokin yksinkertainen konsepti taustalla, Nykopp kertoo näyttelyn teokset yhteenliittävästä liimasta.

Kokoelma on jopa pyörryttävän moniulotteinen kokemus, jossa yhden teoksen äärelle voi upota pitkäksi aikaa. Kuten näyttelyn nimikin kertoo, sisältöä teoksissa riittää silmänkantamattomiin.

Taidetta kanteleesta kaalinpäähän

Museon toisen kerroksen huoneessa soi Nykoppin sävellys kanteleelle. Ääniteos on näyttelyn varhaisimpia teoksia, vuodelta 1981. Nykopp soljuu sujuvasti eri taidemuotojen välillä.

– Nuorena eniten sydäntä lähellä oli ilman muuta musiikki, mutta nykyään se on selvästi kuvat. Minulta ilmestyi myös juuri kirja, joten ehkä kirjoittaminen tulee nyt esiin enemmän.

Nykopp kertoo olevansa kiinnostunut kaikesta. Tällä hetkellä häntä kiinnostaa erityisesti astrofysiikka. Avaruutta löytyy myös ekpyrotics-teoksista, joissa taustalla on kuva maailman vanhimmasta kuvatusta tähtikunnassa. Ekpyroottinen malli pyrkii selittämään ennen alkuräjähdystä vallinnutta tilaa ja Nykopp on yhdistänyt yhteen teokseen rakkaan Pariisin Notre Damen.

– Katsopas, mikä täällä kaalin sisällä on, Nykopp hyppää maailmankaikkeuden ääreltä Taiteesta-teoksen viereen, jossa kaalinpää on asetettu kiveen istutetun tangon päähän.

Siellä on dynamiitti. Nykoppin oma kaalikin on yllätyksiä täynnä.

Utelias mieli tekee elämästä jatkuvasti jännittävää

Entinen liikemies, saksofonisti, performanssitaiteilija Lauri Nykopp on perustanut City-lehden, työskennellyt kansainvälisenä eräoppaana ja yrittänyt valloittaa kahdesti Grönlannin seitsemmänneksi korkeimman vuoren, joka osoittautui lopulta mahdottomaksi. Vuori on edelleenkin nimeämätön, Unclimbed.

En suostu ajattelemaan, että mikään olisi mahdotonta.

Lauri Nykopp

Miehellä on päällään paita, jossa on traktori ja kotona hänellä on ohjelmistossa sukeltaa märkäpuku päällä korjaamaan kaivoa. Mitä Nykopp ei osaisi tehdä?

– Minulla on hyvin uteliaat silmät. En suostu ajattelemaan, että mikään olisi mahdotonta. Kaikkea pitää kokeilla ja harjoitella sinnikkäästi. Se pitää elämän hyvin jännittävänä.

Se tulee esiin myös Nykoppin taiteessa. Teossarjoja hän on työstänyt sinnikkäästi, kunnes niille tulee stoppi. Sen jälkeen alkaa uusi ideointiprosessi.

– Usein tulee vaan joku pöljä idea, jota pitää ryhtyä tutkimaan ja kehittämään.

Pariisi-Hirvensalmi

Hirvensalmella asustava alun perin helsinkiläinen Nykopp on lumoutunut puhtaasta luonnosta ja helposta olemisesta. Hän on seurannut intensiivisesti valon ilmentymistä kotirannallaan Puulavedellä, josta on syntynyt teossarja Valo.

Hirvensalmen rauhasta taiteilija kaipaa kuitenkin välillä maailmalle.

Jos Hirvensalmen Mäntyniemeen erakoituu, niin kontakti ulkomaailman tapahtumiin häviää.

Lauri Nykopp

– Nykyään käyn joko Pariisissa tai Helsingissä oleskelemassa viikon tai kaksi, mutta sitten tulee jo olo, että nyt pitää päästä Puulaveden rantaan laskemaan verkkoja.

– Jos Hirvensalmen Mäntyniemeen erakoituu, niin kontakti ulkomaailman tapahtumiin häviää.

Ensi vuonna 60 vuotta täyttävän Nykoppin pitää tästä eteenpäin kiireisenä Etelä-Savon keskussairaalan uudisrakennuksen julkisivujen suunnittelu.

– Heti, kun kaikki rakennesuunnitelmat ovat valmiita, niin pidetään tontilla syntymäpäivänä piknik. Minä teen eväät, taiteilija naurahtaa.