Uusi rautatieyhtiö NR Rail Suomen ja Venäjän tavaraliikenteeseen

Uusi suomalainen rautatieyhtiö NR Rail aikoo aloittaa loppuvuodesta 2017 rautatiekuljetukset Suomen ja Venäjän välillä. Yritys kuljettaisi rahtia Vainikkalan, Imatrankosken ja Niiralan rajanylityspaikkojen kautta.

rautatieliikenne
Vainikkalan ratapiha
YLE

NR Rail pääsee aloittamaan rautatiekuljetukset aikaisintaan loppuvuodesta 2017, jolloin se kuljettaisi lähinnä metsäteollisuuden tuotteita Venäjältä Suomeen.

Suomen rautatieverkolle pyrkivä uusi yrittäjä on Nurminen Logisticsin ja venäläisen Rustranscomin syyskuussa perustama yhteisyritys. Yhtiö neuvottelee parhaillaan veturikaluston hankinnasta ja käytettävät vaunut yhtiö saa venäläiseltä omistajalta.

Rustranscom on Venäjän viidenneksi suurin rautatieyhtiö, joka on keskittynyt metsäteollisuuden ja maataloustuotteiden kuljetuksiin. Yrityksellä on yli 44 000 omaa tavaravaunua.

– Tarjoamme palvelua, joka tarkoittaa raakapuun tuonnissa kuljetuksia venäläisestä terminaalista suomalaisen paperitehtaan pihaan, sanoo Nurminen Logisticsin toimitusjohtaja Marko Tuunainen.

Asiakkaina olisi myös sahateollisuutta ja kemian teollisuutta, jotka käyttävät venäläistä raaka-ainetta.

Suomen ja Venäjän välinen rautatieliikenne avautuu kilpailulle

Uuden yrittäjän tulon rautatieliikenteeseen mahdollistaa Suomen ja Venäjän välinen sopimus, jonka avaa maiden väliset rautatiekuljetukset kilpailulle.

Valtiosopimus on hyväksytty eduskunnassa ja Venäjän duumassa. Parhaillaan virkamiestasolla neuvotellaan sopimuksen yksityiskohdista. Sopimus astuu voimaan loppuvuodesta.

NR Rail tarvitsee toiminnan aloittamiseen liikenne- ja viestintäministeriön myöntämän toimiluvan ja Trafin turvallisuustodistuksen, joita yhtiö ei ole vielä hakenut.