Hävittävätkö FB-miljardit maailmasta taudit? Lue tästä viikon puheenaiheita maailmalta

Vilahtiko uutisviikko ohi? Katso tästä kokooma uutisiamme maailmalta.

Ulkomaat

1. Viikko alkoi surullisesti, kun avustussaattuetta vastaan iskettiin Syyriassa. Kipeästi kaivattu apu 78 000 ihmiselle jäi viemättä, kun kuorma-autokolonna tuhottiin matkalle. Mutta siitä kuka oli syypää, kehkeytyi sanasota suurvaltojen välille YK:ssa.

Kuva esittää kahta tuhoutunutta kuorma-autoa. Kuvan vasemmassa reunassa lähempänä kameraa oleva auto näyttää pahoi palaneelta. Oikeassa reunassa taustalla oleva auto ei näytä kärsineen yhtä pahoja tuhoja, mutta sen lasti näyttäisi tuhoutuneen. Kuvan vasempaan yläreunaan on merkitty valkokypärien logo.
Syyrian Punaisen Puolikuun johtaman avustussaattueen 31 kuorma-autosta 18 tuhoutui hyökkäyksessä. Syria Civil Defense / EPA

*2. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg lienee saanut tällä viikolla paljon peukutusta. *FB-miljardööri ilmoitti aikovansa antaa FB-miljardeistaan vajaat kolme tautien hävittämiseen maailmasta. Zuckerbergin tavoitteena on, ei enempää eikä vähempää, kuin kaikkien tautien nitistäminen maailmasta vuosisadan loppuun mennessä.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ja vaimo Priscilla Chan.
Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ja vaimo Priscilla Chan.EPA/ANDREW GOMBERT

3. Filippiineillä on meneillään verinen huumesota, jossa voi päästä hengestään, vaikkei olisi huumeiden kanssa tekemisissä lainkaan. Kirsi Crowley selvitti, millaiseen mielivaltaan uuden presidentin kampanja huumeiden kitkemiseksi on johtanut. Kuka murhasi riksakuskin?

Merle Abla miehensä arkun vierellä.
Manilalaisen Merle Ablan aviomies Mart Abla on yksi tuhansista Filippiinien huumesodan uhreista.Kirsi Crowley / Yle

4. Venäjän pahamaineisten vankileirien olot eivät suinkaan ole synkkää historiaa. Venäjän sieppaama ukrainalaisaktivisti Gennadi Afanasjev kertoi Ylen Antti Kuroselle kahden vuoden vankeuspiinastaan. Valitettavan tutuksi tuli esimerkiksi kaasunaamarikidutus. Ei ihme, että Afanasjev luuli monta kertaa kuolevansa.

Gennadi Afanasjev
Ukrainalainen aktivisti Gennadi Afanasjev kertoi Ylelle kokemuksistaan Venäjän vankiloissa.Antti Kuronen / Yle

5. Törmäsitkö Pariisin-matkallasi kaduilla nukkuviin ihmisiin ja heidän telttoihinsa? Näit Pariisiin saapuneiden siirtolaisten asumuksia, joista kaupunki haluaa nyt päästä eroon. Pariisin kymmenet laittomat telttakylät halutaan poistaa ja ihmiset siirtää viralliseen pakolaisleiriin. Annastiina Heikkilä tutustui muutaman viikon päästä avattavan urbaanin pakolaisleirin suunnitelmiin.

Pakolaisia kadulla Pariisissa.
Poliisi purkaa Pariisin siirtolaisleirejä tiuhaan, mutta uusia syntyy jatkuvasti lisää.Juha Nurminen / Yle

*6. Oletko joskus miettinyt hyppyä pois oravanpyörästä? *Päivi ja Santeri Kannisto hyppäsivät. Suomalaispariskunta myi kaiken ja kiertää nyt maailmaa 500 eurolla kuussa. Reppureissaajien matka on kestänyt jo 12 vuotta.

Polaroid-kuvia.