Riistakamera tuo luonnon kotiin ja suojaa omaisuutta

Riistakamerat antavat hyvän harrastuksen ja antavat suojaa myös omaisuulle. Riistakameran käyttö edellyttää kuitenkin pelisääntöjen ja lakien noudattamista.

Kotimaa
Pihaa valvova riistakamera sulautuu hyvin maastoon.
Pihaa valvova riistakamera sulautuu hyvin maastoon.Raimo Torikka / Yle

Riistakameroita on tarjolla moneen makuun. Rovaniemeläinen Tuomas Koskiniemi hankki kameran kiinnostuksesta luontoon. Nyt hän harrastuksen ohessa myös testaa riistakameroita.

– Itselle se on se, että pääsee vähän luontoon katsomaan sitä mitä ei normaalisti näe. Silloin yöllä kun joku täällä hiipparoi niin tämä on tallentamassa täällä minun puolesta. Se on vähän kuin karkkikaupassa kun herättyä aamulla sähköpostin aukaisee ja katsoo, että ketä siellä on käynyt yön aikana morjenstamassa, naurahtaa Tuomas Koskiniemi kertoessaan omasta harrastuksesta.

Kettu riistakamerassa.

Riistan seuraaminen lienee lähettävän riistakameran käytön ydinasia. Kameran sijoittaminen maastoon vaatii maanomistajan luvan ja valvontakäytössä kuvaaminen ei saa loukata naapurin yksityisyyttä.

Riistan katselun lisäksi laitetta voi käyttää myös moneen muuhun tarkoitukseen.

– Käytännössä ne ovat niin tarkkoja, että ne tunnistavat esimerkiksi rekisterikilvet. Kyllä niille löytyy käyttöä aika rajattomasti kun vain mielikuvituksen antaa laukata, vahvistaa Tuomas Koskiniemi.

Olli-Pekka Purasen riistakamera Salon seudulla talletti upeaa videokuvaa Suomen ainoasta luonnonvaraisesta kissaeläimestä ilveksestä.

Ilves riistakamerassa.

Poliisi ja vakuutusyhtiö suosittelevat

Riistakameran voi laittaa vaikka kotiin tai mökille vahtimaan omaisuutta kunhan muistaa noudattaa lakia.

Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Jan Fordell suosittelee riistakameralla tehtävää omavalvontaa kunhan noudattaa lakia.
Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Jan Fordell suosittelee riistakameralla tehtävää omavalvontaa kunhan noudattaa lakia.Jarmo Honkanen / Yle

– Poliisi suosittelee kaikkea omaisuuden suojaamista, vakuuttaa Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Jan Fordell.

– Riistakamerat ja kamerat ovat hyvä lisä tähän toimintaan. Oman tontin ja oman kotirauhan suojaama alue on sallittua, mutta mikäli kamera osoittaa naapuritontille tai naapurikiinteistölle niin saatetaan syyllistyä rikoslain 24 luvun salakatseluun, muistuttaa rikoskomisario Jan Fordell.

Laki rajoittaa lisäksi tielläkulkijoiden kuvaamista. Omavalvontaa suosivat myös vakuutusyhtiöt. Omalla tontilla ja talossa tapahtuvasta kuvaamisesta ei tarvitse varoittaa, mutta sillä voi olla oma merkityksensä.

Lähi-Tapiolan korvauspäällikön Janne Koskelan mukaan ei kuitenkaan vakuutuksen hintaan.

– Pelkästään kameralla ei ole vaikutusta vakuutuksen hintaan. Mutta tietysti suhtaudutaan positiivisesti asiaa. Se on varmaan yksi sellainen tekninen laite joka siellä kiinteistössä voi ehkäistä niitä murtoja tai varkauksia.

Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Janne Koskela uskoo, että riistakameran käyttö voi vähentää omaisuusrikoksia.
Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Janne Koskela uskoo, että riistakameran käyttö voi vähentää omaisuusrikoksia.Jarmo Honkanen / Yle