Rasismin vastaiseen mielenosoitukseen osallistumassa kärkirivin poliitikkoja – myös Sipilä mukana Kuopion tapahtumassa

Perussuomalaisten ministerit eivät aio avustajiensa mukaan osallistua rasismin vastaiseen mielenosoitukseen.

puolueet
meillä on unelma 1
Peli poikki -mielenosoituksen järjestäjät kokosivat ihmisiä Kansalaistorille osoittamaan mieltä myös viime vuonna.Ghadi Boustani

Liuta nimekkäitä poliitikkoja on ilmoittanut osallistuvansa huomenna lauantaina järjestettävään rasismin vastaiseen Peli Poikki -mielenosoitukseen. Perussuomalaisten kärkipoliitikkoja kuitenkaan tuskin nähdään paikalla.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmoitti Twitterissä jo eilen torstaina, että kokoomuksen puoluejohto on mukana Helsingin mielenosoituksessa. Myös esimerkiksi sisäministeri Paula Risikko (kok.) on ilmoittanut aikovansa osallistua tapahtumaan.

Kokoomus on jopa myöhentänyt huomisen puoluevaltuustonsa aloitusaikaa, jotta puoluejohto pääsee osallistumaan tapahtumaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo vierailla Kuopion torilla pidettävässä Emme suostu pelkäämään -tapahtumassa. Helsingin mielenosoituksen tapaan myös Kuopion tapahtumassa vastustetaan rasismia. Pääministeri on keskustan viestinnän mukaan Pohjois-Savossa huomenna, koska hän osallistuu siellä myös keskustan omiin tilaisuuksiiin.

Keskustasta ainakin myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen aikoo osallistua Helsingin mielenosoitukseen.

Perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin esikunnasta sen sijaan kerrotaan, että Soini on virkamatkalla New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa vielä huomenna. Muitakaan edustajia perussuomalaisten ministeriryhmästä ei ole Helsingin mielenosoitukseen odotettavissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön toimistosta (ps.) kerrotaan Niinistön olevan virkamatkalla Kajaanissa. Myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) kertoo lupautuneensa jo muualle. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmkään (ps.) ei ole avustajansa mukaan osallistumassa.

Oppositiopoliitikoista ainakin vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on jakanut innokkaasti kutsua Peli Poikki -mielenosoitukseen sosiaalisessa mediassa, ja aikoo oletettavasti itsekin osallistua tapahtumaan. Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on ilmaissut tukevansa tapahtumaa.

Puoluetunnuksia ei haluta paikalle

Tapahtuman järjestämiseen osallistuva Aleksi Pahkala sanoo, että poliitikot ovat tervetulleita mukaan, mutta mielenosoitukseen ei haluta puoluetunnuksia. Pahkala sanoo, että tilaisuuteen ei ole päästetty puhujiksi oppositio- eikä hallituspuolueiden edustajia, vaikka moni on ottanut järjestäjiin yhteyttä.

– Monet puolueet ovat kysyneet, miten pääsisivät mukaan. Me olemme sanoneet, että kaikki ovat tervetulleita mukaan vastustamaan fasismia ja rasismia, mutta puoluetunnukset jätetään tästä pois, Pahkala sanoo.

Yksi tapahtuman puhujista on kuitenkin presidentti Tarja Halonen.

– Halonen on sellainen persoona, jota kuunnellaan tässä yhteiskunnassa. Haluamme, että siellä on puhumassa kautta poliittisen kartan ihmisiä, joita kaikki puolueet kuuntelevat ja ottavat huomioon.

Istuva presidentti Sauli Niinistö ei sen sijaan ole saanut tapahtumaan kutsua. Niinistöllä on myös päällekkäinen työmeno eikä hän ole osallistumassa mielenosoitukseen, presidentin kansliasta kerrotaan.

Helsingin ja Kuopion lisäksi vastaavia mielenosoituksia järjestetään ainakin Tampereella, Jyväskylässä ja Joensuussa. Poliisi on kertonut varautuvansa isosti Helsingissä mielenosoituksiin, sillä se on saanut ilmoituksen viidestä eri mielenilmauksesta keskustan alueella. Yksi niistä on vastamielenosoitus.

Yle välittää Helsingin tapahtuman suorana Areenassa alkaen kello 12.