Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri vakuuttaa: Vammalan aluesairaalaa ei uhkaa alasajo

Aluesairaalan leikkaussalit suljetaan vuosikymmennen lopulla, mutta tilalle kaavaillaan avohoitotoimintaa ja kuntoutusta. Suunnitelmien on määrä valmistua syksyn aikana.

terveys
TAYS:n ylilääköri
Johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen lupaa, että suunnitelmat Vammalan sairaalan toiminnoista valmistuvat syksyn aikana.Marjut Suomi / Yle

Vammalan aluesairaalan henkilöstön pelko sairaalan alasajosta on turha, vakuuttaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen. Hänen mukaansa Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on jatkossakin neljä erikoissairaanhoidon sairaalaa eli Tays, Hatanpää sekä Valkeakosken ja Vammalan sairaalat.

Tämän syksyn aikana sairaaloiden työnjako on tarkastelussa uudelleen.

Kari-Matti Hiltunen

Tehy ilmaisi tänään huolensa sairaalan tulevaisuudesta ja työntekijöiden jaksamisesta. Leikkaussalin sulkeminen ja toimintojen supistukset ovat johtaneet potilasmäärän vähenemiseen ja ajaneet henkilöstön epätietoisuuteen. Hiltusen mukaan leikkauksiakin aiotaan jatkaa sote-reformiin saakka.

– Leikkaustoiminta Vammalassa jatkuu tämän ja ensi vuoden ajan, mahdollisesti pidempäänkin.

Soten jälkeistä toimintaa suunnitellaan

Kari-Matti Hiltunen lupaa, että suunnitelma Vammalan sairaalan toiminnoista sotemyllerryksen jälkeisessä ajassa saadaan lähiaikoina.

– Tämän syksyn aikana sairaaloiden työnjako on tarkastelussa uudelleen ja siinä yhteydessä sitten käsitellään avohoitotoiminnan kehittäminen ja kuntouttavien asioiden sijoittaminen aluesairaalaan. Niistä tulee yksityiskohtaiset suunnitelmat tämän syksyn aikana.

Suunnitelu on Hiltusen mukaan parhaillaan käynnissä.

Leikkausmääristä tavoitteet

Vammalan sairaalalle on asetettu tavoitteet leikkausmääristä ja suunnitelmien mukaan ne tulevat pysymään samoissa lukemissa kuin vuonna 2015. Hiltusen mukaan tilastoissa ei vielä näy potilaiden väheneminen.

Leikkaustoiminta Vammalassa jatkuu tämän ja ensi vuoden ajan, mahdollisesti pidempäänkin.

Kari-Matti Hiltunen

– Olen saanut käytäväkeskustelutietoa potilaiden vähenemisestä. Mutta ainakaan toimintatilastot eivät vielä ole kertoneet, että mitään romahdusta olisi tapahtunut.

Hiltusen mukaan leikkauksiin vaikuttavat myös hoidon tarpeet.

– Hoidon tarve monesti näkyy myös siinä, millainen historiatieto on. Paljonko meillä on leikkaustoimintaa suolistosairauksien alueella, lastenkirurgiassa, virtsaelinkirurgiassa, neurokirurgiassa sekä yleiskirurgiassa. Siihen perustuen nämä laskelmat on tehty. Eikä muutoksia potilasohjauksessa ole tehty.