Henri Kekäläinen tähtää nyrkkeilyn huipulle – tavoite vaatii hartiavoimin töitä myös taustatiimiltä

Ammattinyrkkeily maksaa paljon eikä tavoitteisiin pääse ilman tukea. "Kemin Kivinyrkillä" on harvinaisen hyvät lähtökohdat.

ammattilaisnyrkkeily
Nyrkkeilijä Henri Kekäläinen.
Risto Koskinen / Yle

Kemiläinen Henri Kekäläinen on ollut ammattinyrkkeilijänä runsaat kaksi vuotta, ja pienen kaupungin kasvatti tietää jo nyt tähtäävänsä korkealle. Tavoitteena on nousta ensin Euroopan listalle ja napata tittelivyö.

– Ja tulevan kolmen vuoden sisään Euroopan mestaruus. Siinä on tavoitetta, Kekäläinen tietää.

Helpolla ei tuloksia tule, eikä Kekäläinen sitä odotakaan.

– Kaikki kiva on siirretty taka-alalle, kun on lähdetty ammattilaisnyrkkeilyyn. Päätin, että kaikki kivet käännetään, ei tarvitse sitten kiikkutuolissa katua, Kekäläinen sanoo.

Kekäläiselle kerätään rahaa monin tavoin

Unelmien saavuttaminen vaatii kovasti työtä urheilijalta itseltään, mutta myös hänen taustatiimiltään. Kekäläisen apuna on vapaaehtoisten porukka, joka auttaa rahan keruussa ja sponsoreiden hankkimisessa.

– Todella iso merkitys on sillä, että on porukka joka kerää rahaa ja tietysti myös yhteistyökumppaneilla, jotka lähtevät mukaan tukemaan, toteaa rahan keruusta vastaava manageri Jani Tapio.

Kekäläisellä on tällä hetkellä 25 paikallista yritystä sponsoreina. Rahaa kerätään ahkerasti myös tapahtumilla ja tuotemyynnillä.

– Kyllä sponsoreiden hankkiminen on vaikeaa näinä aikoina, ja ymmärtäähän sen. Yritysten eurot ovat tiukilla, Tapio toteaa.

Ammattinyrkkeily on kallista

Ammatikseen urheileva tarvitsee rahaa lukuisiin pakollisiin kustannuksiin, kuten lisenssiin, lääkärintarkastuksiin, vakuutuksiin, varusteisiin ja veritesteihin. Yksi suurimmista kulueristä ovat treenimatkat, sillä Suomesta ei useinkaan löydy riittävän tasokkaita harjoitusvastustajia.

Rahaa kuluu paljon, mutta ammattinyrkkeilyottelutkaan eivät useimmiten tuo riittävästi tuloja. Suomessa järjestettävissä nyrkkeilyilloissa palkkiot ovat pieniä tai niitä ei makseta lainkaan. Parempia palkkioita saa vain televisioiduista otteluista.

– Nyrkkeilijä voi tehdä oman osansa ja pistää itsensä aina likoon, mutta hyvät ottelutkaan eivät aina riitä. Täytyy olla hyvät taustavoimat ja vähän tuuria, jotta pääsee tv-otteluihin, toteaa pitkän linjan nyrkkeilymanageri ja Robert Heleniuksen matchmaker Markus Lammi.

Kekäläisellä hyvät lähtökohdat

Suomessa vain harvat nyrkkeilijät elättävät itsensä pelkästään nyrkkeilyllä. Titteliotteluissa rahaa pyörii jo eri tavalla, mutta tie sinne on pitkä.

– Jotkut nyrkkeilijät tekevät vuosia töitä eivätkä silti saavuta koskaan titteliotteluita. Jos miettii urheilua pelkästään rahan kannalta, niin joku muu laji kuin nyrkkeily on fiksumpi valinta, Lammi tiivistää.

"Kemin Kivinyrkillä" Henri Kekäläisellä on moneen muuhun nähden lupaava tilanne. Hänellä on erikseen nyrkkeilymanageri, Petri Paimander, ja rahan keräämistä varten oma vapaaehtoisten tiimi, joka tekee kaikkensa mahdollistaakseen Kekäläisen nyrkkeilyuran.

– Kekäläisellä on positiivisella tavalla todella harvinainen tilanne suomalaisessa ammattinyrkkeilyssä, näin ulkopuolisen silmin se on helppo huomata, Lammi kehuu.