1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymmenet poliisit pitävät mielenosoittajia erillään – Ylellä suora lähetys netissä

Helsingin Peli poikki -mielenosoitukseen on ilmoittautunut kymmenisentuhatta osallistujaa. Kaupungissa järjestetään myös maahanmuuttoa vastustava mielenosoitus.

Ratsupoliiseja Kansalaistorilla. Kuva: Tero Koskinen / Yle

Rasismia ja väkivaltaa vastustavaan Peli poikki -mielenilmaukseen on ilmoittautunut Facebookissa kymmenisentuhatta ihmistä. Mielenosoittajat marssivat lauantaina Helsingin Kansalaistorilta Mannerheimintietä ja Aleksanterinkatua pitkin Senaatintorille.

Vastaavia marsseja järjestetään myös muissa kaupungeissa. Pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut vierailevansa mielenosoituksessa Kuopiossa.

Helsingissä on luvassa myös vastamielenosoituksia. Niistä ensimmäinen järjestetään jo ennen puoltapäivää Kansalaistorin pohjoispäädyssä. Poliisin arvion mukaan siihen osallistuu muutama kymmenen henkeä.

Lisäksi Rajat kiinni -kansanliike on hakenut lupaa mielenosoituksen järjestämiseksi Kolmen sepän patsaalla. Paikka on Peli poikki -kulkueen varrella.

– Poliisi on ollut heihin yhteydessä jo torstaista alkaen. On selvää, että heidän mielenosoitus ei voi olla siinä. Yhteenotto on todennäköistä, sanoo komisario Ismo Juvonen Helsingin poliisista.

Rajat kiinni -kansanliike ei ole suostunut vaihtamaan paikkaa vähän etäämmälle rasismin vastaisesta joukkomielenilmauksesta. Poliisi on ehdottanut heille kokoontumispaikaksi Narinkkatoria, jossa Rajat kiinni -mielenilmaus poliisin mukaan pidetään. 

Kokoontumislain mukaan poliisi voi siirtää mielenosoituksen toiseen paikkaan.

Toreilla tavataan

Senaatintorilta marssitaan myös päinvastaiseen suuntaan. Aito avioliitto -mielenosoituksessa vastustetaan sukupuolineutraalia avioliittolakia. Rasismia, fasismia ja väkivaltaa vastustavat ehtivät Senaatintorille ennen kuin avioliitolakia vastustavat lähtevät kohti Kansalaistoria.

Päivän kolmas marssi lähtee klo 16.00 Narinkkatorilta Karhupuistoon. Näpit irti Rojovasta -mielenilmauksessa puolustetaan Pohjois-Syyriassa sijaitsevaa Kurdistanin aluetta. Järjestäjinä ovat vasemmistonuoret ja Suomen kurdit.

Peli poikki -mielenosoituksen taustalla on Helsingin Asema-aukiolla sattunut, kuolemaan johtanut pahoinpitely. Poliisi epäilee teosta Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistunutta miestä.

Lauantain mielenilmauksia vartioi Helsingissä kymmeniä poliiseja. Maakunnista ei ole kuitenkaan tarvinnut kutsua apujoukkoja.

Peli poikki -mielenosoituksen järjestäjinä on yksityisten ihmisten lisäksi lukuisia ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöjä.

Yle välittää Peli poikki -tapahtuman suorana Areenassa kello 12 alkaen.