1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Veronkorotukset ja säästökuuri uhkaavat rovaniemeläisiä

Veronkorotukset uhkaavat rovaniemeläisiä ensi vuonna. Syynä on se, että Rovaniemen kaupungin talous verotulot ja valtionosuudet ovat kutistumassa yhdeksän miljoonaa euroa arvioitua pienemmäksi.

Rovaniemen kaupungin päättäjillä on savottaa talouden kuntoon saamiseksi. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Rovaniemen kaupungin odotettua huonompi taloustilanne ei yllättänyt kokoomusta ja perussuomalaisia, suurimman valtuustoryhmän eli keskustan puheenjohtaja Liisa Ansala puolestaan kertoo yllättyneensä asiasta.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten mukaan kaupunki on tehnyt todellisuudessa alijäämää jo monta vuotta, mutta satunnaisilla erillä tulos on saatu positiiviseksi.

Molempien ryhmien mielestä kaupungin pitäisi säästää jatkamalla rakenteellisia uudistuksia.

– Samanlaisia kuten viimeksi esimerkiksi tehtiin työterveysliikelaitoksen yhtiöittäminen, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Kalervo Björkbacka sanoo.

Kiinteistöjä myyntiin, työntekijät palkattomille vapaille

Perussuomalaiset myisivät myös kaupungin kiinteistöjä ja kannustaisivat työntekijöitä edelleen palkattomille vapaille, kuten kaupunginjohtaja Esko Lotvonen on esittänyt. Nämä keinot saavat kannatusta myös kokoomuksessa.

– Minä viheltäisin pelin poikki ja katsottaisiin yhdessä rauhassa läpi, että mihin tästä lähdetään ettei lähdetä perusturvasta eikä varsinkaan koulutuspuolelle leikkaamaan. Eli katsottaisiin, onko meillä muuta, mistä saataisiin säästöjä aikaan. Meillä on ongelma kaupungissa, ettei näistä keskustella eli meillä on erittäin heikko poliittinen ohjaus tällä hetkellä, Björkbacka toteaa.

Kokoomus puolestaan kohentaisi Rovaniemen kaupungin taloutta esimerkiksi lakkauttamalla Kaukon koulun, ulkoistamalla toimintoja ja keräämällä lisää tuloja nykyistä tehokkaammalla kaavoituksella.

– Koska rakenteellisia uudistuksia ei ole tehty vaalikauden alkuvuosina, niin tästä eteenpäin niitä on joko pakko tehdä tai syntyy päätöksiä, jotka eivät ole parhaita mahdollisia vaan ne vaurioittavat meidän kykyä tuottaa laadukkaita palveluita, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaarlo Alaoja sanoo.

Alaoja ei usko, että perusturvasta löytyy tarvittavia lisäsäästöjä. Samaa mieltä on keskustan Ansala.

"Veronkorotukset viimesijainen vaihtoehto"

Perussuomalaiset vastustavat verojen kiristämistä, mutta kokoomuksen Alaoja myöntää, että veronkorotukset eivät ole poissuljettu vaihtoehto.

– Yhdistelmänä ja osana rakenteellisia uudistuksia ja toiminnallisia uudistuksia pieni veronkorotus saattaa olla kokoomuksessa olla mahdollinen, Alaoja sanoo.

Keskustan Liisa Ansala ei myöskään täysin tyrmää veronkorotuksia, mutta sanoo, että ne ovat "viimesijainen vaihtoehto", jota ennen on etsittävä muita keinoja säästää kaupungin rahoja. Keskustalaisten mukaan säästöjä voisi löytää esimerkiksi korjaamalla kiinteistöjä niin sanotulla elinkaari-mallilla, jossa kiinteistön suunnittelu, rakennus ja ylläpito annetaan ulkopuoliselle toimijalle.

Vasemmistoliitto vastustaa rovaniemeläisten palvelujen leikkaamista. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Esko-Juhani Tennilä kannattaa avoimesti verotuksen kiristämistä.

– Julkisista palveluista leikkaaminen on ollut helppoa ja sitä tässä on tehty, mutta pää on ollut jo kauan vetävän kädessä. Koulu- ja sosiaalipalvelut sekä muut palvelut vain huononevat. Me vasemmalla, tai ainakaan minä en olisi suosittelemassa sitä, että meininki hyväksytään. Täytyy hakea laajapohjaista ratkaisua, jossa yhtenä osana on veronkorotus, nyt ei auta mikään muu.

Tennilän mielestä Rovaniemellä voidaan korottaa sekä tuloveroa että kiinteistöveroa.

Suurimman valtuustoryhmän vetäjä Liisa Ansala muistuttaa rovaniemeläisten kasvaneesta velkataakasta.

– Kaikkien kannalta paras ratkaisu on se, että saamme talouden tasapainotettua. Se on tulevien sukupolvien ja kaikkien rovaniemeläisten etu että emme elä näin pahasti velaksi, Ansala sanoo.