Hyppää sisältöön

Uusi arvokala Suomen kalamarkkinoille – Nelmasta toivotaan tuontilohen korvaajaa

Venäjältä tuodun siikalaji nelman toivotaan korvaavan Norjasta tuotua merilohta. Valkolihaisen nelman viljely aloitettiin Laukaassa kuutisen vuotta sitten.

Nelman emokantaa kasvatetaan Laukaassa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Nelma on hopeakylkinen ja laajasti vaeltava petokalalaji, joka sopii varsin hyvin viljelyyn. Luonnossa se voi kasvaa helposti puolitoista metriseksi ja yli 20 kiloiseksi. Tyypillisimmillään se painaa noin yhdeksän kiloa.

Nelma on pohjoisten ja viileiden vesien siikalaji.

Petri Heinimaa

Ensimmäiset nelman mädit tuotiin karantenoinnin kautta Venäjältä Luken Laukaan kalankasvattamoon kuutisen vuotta sitten. Nelma on kalana oivallinen. Se on suuri, herkullinen ja kestää kasvatettaessa hyvin tauteja.

– Nelma on pohjoisten ja viileiden vesien siikalaji, joka elää luonnossa Siperiassa ja Pohjois-Amerikassa Alaskan ja Kanadan pohjoisosissa, kertoo tutkimuspäällikkö Petri Heinimaa Luonnonvarakeskus Lukesta.

Nelma on hopeakylkinen valkolihainen petokala. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Nelma kasvaa hitaasti

Hoikahko Nelma tulee myöhään sukukypsäksi ja kasvaa hitaasti. Laukaassa niitä on kasvatettu siianviljelymenetelmillä ja nyt altaissa polskii ensimmäinen kotimainen emokalojen sukupolvi.

– Meillä on mennyt erittäin hyvin nelman kanssa. Tutkimuksin on voitu todentaa, että tämä on ollut turvallinen tuonti ja tämä on uusi mahdollisuus elinkeinolle, sanoo Petri Heinimaa.

Se on kyllä hintansa väärti.

Petri Heinimaa

Nelman saapumista kalatiskeille saadaan odottaa vielä pari vuotta. Nelma sopii hyvin graavikalaksi ja maistuu niin kylmä- kuin lämminsavustettuna. Valkolihaisena se kelvannee myös gourmet-ravintoloiden ruokalistoille.

Heinimaa arvostaa nelman maun parhaiden kalanlihojen joukkoon, vaikka hitaasti kasvavana sen hinta ei jää halvaksi.

– Harvinaisuuden, suuren koon ja vähän lohimaisen rasvaisuuden vuoksi se on kyllä hintansa väärti.

Tutkimuspäällikkö Petri Heinimaa (takana) ja tuotantopäällikkö Risto Kannel nelma-altailla. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Ei luonnovesiin helposti

Luonnonvesiin nelmaa ei voida istuttaa lainsäädännön takia. Lupa istutuksiin saattaisi tulla monen vuoden tutkimuksen jälkeen, jos lajista ei ilmene haittoja kalavesille.

– Venäjällä nelma on harvinaistunut luonnossa kovasti ja se on uhanalainen. Sitä yritetään viljelykeinoin ylläpitää, sillä se on hyvin arvostettu ruokakala Venäjällä. Me odotetaan, että suomalaisetkin ottaisivat sen omakseen, visioi tuotantopäällikkö Risto Kannel Lukesta.

Se on toki riski, mutta siinä on myös mahdollisuus.

Risto Kannel

Luonnonvarakeskus keskittyy nelman geenivaraston säilyttämiseen ja emokalastojen hoitamiseen. Luken tehtävänä on välittää nelman mätiä yksityisille kalanviljelylaitoksille. Niitä on Suomessa liki 200.

– Odotetaan, että yksityinen sektori ottaisi nelman vastaan yhtenä mahdollisuutena. Se on toki riski, koska tilat on varattuna muille kaloille, mutta siinä on myös mahdollisuus, rohkaisee Risto Kannel.

Nelma on pohjoisten ja viileiden vesien siikalaji. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
.
.