1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyrian pakolaiset suunnittelevat rahankeräystä ulkoministeriölle – "Tämä on symbolinen teko"

Tarkoitus on kiinnittää ulkoministeriön huomio pakolaisten perheenyhdistämiseen liittyviin ongelmiin. Perheiden yhteensaattaminen helpottuisi, jos prosessin voisi käynnistää Suomen Libanonin edustustossa, pakolaiset huomauttavat.

Suomesta turvapaikan saaneet irakilaiset ja syyrialaiset yrittävät parhaillaan saada perheenjäseniään Suomeen. Se on tällä hetkellä ongelmallista, sillä Suomeen pyrkivän osapuolen on käynnistettävä perheenyhdistämisprosessi Turkin Ankarassa.

Ankaraan pääsy on tällä hetkellä hankalaa irakilaisille, ja etenkin syyrialaisille, joille Turkki ei jostain syystä myönnä viisumeita.

– Tiedämme Suomessa kymmeniä syyrialaisia pakolaisia, joiden perheenjäsenillä on tämä ongelma. Tosin useimmat varmaan yrittävät hoitaa ongelmaa itse, sanoo syyrialaispakolaisten puolesta puhuva Mania Alkhatib helsinkiläisestä Suomi-Syyria Ystävyysseurasta.

Ongelma ratkeaisi, jos prosessin voisi hoitaa sellaisesta maasta, johon on helppo tulla, kuten Suomen Libanonnin edustustossa Beirutissa.

Beirutin edustustossa ei ulkoministeriön mukaan kuitenkaan ole riittävästi resursseja perheenyhdistämisprosessin vaatimien haastattelujen järjestämiseen. Tämän vuoksi Suomen syyrialaiset pakolaiset ilmoittavat olevansa valmiita lahjoittamaan rahaa Suomen Beirutin edustuston hyväksi.

– Tämä on symbolinen teko. Suurlähetystö ei varmasti tarvitse pakolaisten apua. Mutta tarkoitus on rohkaista viranomaisia ajattelemaan, että se olisi järkevä ratkaisu.

Miksi se olisi järkevää?

– Nämä syyrialaiset tarvitsevat perheitään. Vasta, kun he saavat perheensä tänne, he voivat tehdä työtä, ja kotoutua, Alkhatib sanoo.