Puolassa puuhataan lähes totaalista aborttikieltoa

Lakiehdotuksen mukaan abortti kiellettäisiin kokonaan. Lakia rikkovat äidit voitaisiin tuomita vankilaan kahdesta viiteen vuoteen.

Ulkomaat
Varsovassa Puolassa osoitettiin torstaina 22. syyskuuta mieltä aborttilain tiukentamista vastaan.
Varsovassa osoitettiin torstaina 22. syyskuuta mieltä aborttilain tiukentamista vastaan. EPA / Pawel Supernak

Puolassa parlamentti on edennyt suunnitelmassa tiukentaa maan aborttilakia. Parlamentin alahuone äänesti perjantaina, että abortin lähes kokonaan kieltävä lakiesitys otetaan valiokunnan tarkasteluun.

Lakiehdotuksen mukaan abortti kiellettäisiin kokonaan. Poikkeuksena olisivat vain ne tapaukset, joissa odottavan äidin henki olisi vaarassa. Esityksen mukaan lakia rikkovat äidit voitaisiin tuomita vankilaan kahdesta viiteen vuoteen.

Puolan nykyisen aborttilain mukaan abortti on sallittu 12 viikolle saakka, mikäli naisen terveys tai henki on vaarassa, raskaus on saanut alkunsa rikoksesta tai sikiö on vakavasti vammainen.

Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet lakiluonnosta, jonka katsotaan heikentävän ratkaisevasti naisten oikeuksia.

Myös puolalaiset itse haluaisivat pitää voimassa nykyisen, vuonna 1993 voimaan tulleen lain. Mielipidemittauksen mukaan 74 prosenttia puolalaisista kannattaa nykyistä lakia.

Uutta lakia ajaa hallituspuolue, konservatiivinen Laki- ja oikeuspuolue PiS. Myös Puolan vaikutusvaltainen katolinen kirkko tukee lakimuutosta.

Puolassa tehdään vuosittain alle 2 000 laillista aborttia. Arvioiden mukaan 100 000–150 000 toimenpidettä tehdään kuitenkin joko laittomasti tai ulkomailla.

Lähteet: AP, AFP