Hyppää sisältöön

VTT: Älypuhelin voi pian haistaa tulevan mahahaavan ja syövän

VTT tutkii terveysteknologiaa, jolla sairauksien ensioireita voidaan löytää varhaisessa vaiheessa. Käyttäytymisen perusteella sairauksia voidaan paljastaa jo.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kun Maija menee vessaan, golfpallon kokoinen liikeanturi rekisteröi Maijan liikkeet. Sen kuinka usein hän käy vessassa ja kuinka pitkään hän siellä on.

Huomaamattomia antureita on myös olo- ja makuuhuoneen katossa, ulko-ovessa ja jääkaapin ovessa. Ne seuraavat vanhuksen arkea herkeämättömästi.

Tarkoituksena on nähdä mahdollisten sairauksien ensimmäisiä oireita.

Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä enemmän rutiineista pidetään yleensä kiinni. Kun liikkumisen rutiinit muuttuvat, voidaan niistä rutiinin muutoksista epäillä jonkun sairauden alkamista.

Esimerkiksi yöllä vaeltaminen on yksi muistisairauden ensioireista. Vessan oven tiuhentunut avaaminen voi puolestaan kieliä virtsatietulehduksesta.

Tätä teknologiaa käytetään jo nyt hoitotyössä pienessä määrin yksityisellä sektorilla. Julkisella puolella liikeantureita ei vielä hyödynnetä, mutta ne tulevat yleistymään lähitulevaisuudessa, Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n ikäteknologian johtava tutkija Jaana Leikas uskoo.

Yksityisyydensuojaa tarkastellaan

Liikeantureilla kerätään numeraalista dataa. Jotta sitä voidaan hyödyntää parhaiten, täytyy datan analysoijan tuntea tarkasti seurattavan ihmisen arjen rutiinit.

Aiheesta tehdyssä BeWell-hankkeessa (siirryt toiseen palveluun) todettiin, että liikeantureilla kerättävä numeraalinen data ei kerää yksityisyyttä helposti loukkaavaa tietoa ihmisistä siinä määrin kuin monitorointi, jossa tallennetaan esimerkiksi kuvaa ja ääntä.

– Näin yksityisyydensuoja säilyy paremmin, Leikas toteaa.

Tämä hoivateknologia on jo yleistymässä. Hieman kauempana tulevaisuudessa sairauksia voidaan tunnistaa "konekoiran" avulla.

– Suomessa on jo nyt koiria, jotka haistavat uloshengityksestä diabeteksen. VTT on mukana tutkimassa teknologiaa, jossa esimerkiksi kännykkä voisi uloshengityksestä voitaisiin tunnistaa muitakin sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi helikobakteeri ja mahasyöpä, ikäteknologian johtava tutkija Jaana Leikas kertoo.

Helikobakteeri aiheuttaa riskin saada mahahaava ja mahasyöpä.

.
.