OECD:n Kiviniemi: "Järkeviin kohteisiin valtion lisälainassa järkeä"

Suomea ohjeistavan talousjärjestön apulaispääsihteerin mukaan Suomen ongelma on olematon talouskasvu, jota voisi vauhdittaa muun muassa investoimalla järkevästi.

talous
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Talousjärjestö OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi kannattaa ehdotusta käyttää lisälainaa Suomen talouskasvun täsmäelvyttämiseen.

Järjestön linjauksen mukaan velkaelvytys on kannattavaa, kun kohteet valitaan siten, että ne maksavat itsensä takaisin talouskasvun elpymisen muodossa. Valtio saa markkinoilta tällä hetkellä pitkäaikaista lainaa alhaisella korolla.

– Miljardimäärästä ja kohteista voidaan aina olla eri mieltä. Summittaiseen rahan syytämiseen ei pidä mennä, vaan siten, että ne todella maksavat itsensä takaisin, kommentoi Kiviniemi Tv1:n Ykkösaamun kysymystä täsmäelvytyksen mahdollisuuksista.

Summittaiseen rahan syytämiseen ei pidä mennä.

Mari Kiviniemi

Täsmävelkaelvytystä on aikaisemmin esittänyt suoraan Danske Bank. Myös muut ovat olleet varovaisen myönteisiä järkevälle velkaelvytykselle. Sen sijaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ole lämmennyt ajatukselle.

Täsmäelvytyksen monenlaiseen rakentamiseen

Apulaispääsihteeri Kiviniemi ei kerro minkälaiset hankkeet voisivat Suomessa täyttää investointiehdot. Kiviniemi kertoo investointiesimerkkeinä muun muassa Saksan rauta- ja maantiekohteet, jotka vaatisivat parannuksia.

Hallitus käyttää lähivuosina muun muassa noin 2 miljardia euroa liikennerakentamiseen. Hallituksen budjettiesityksen mukaan tästä noin puolet on uusia hankkeita, kuten valtatie 4:n parantaminen ja peruskorjaus. Ensi vuonna rahaa käytetään suunnitelmien mukaan noin 270 miljoonaa euroa, josta lähes kaikki kuluu jo aikaisemmin sovittuihin hankkeisiin.

Danske Bank on puhunut liikenneinfran parantamisen lisäksi homekouluista, innovaatioista ja yritysten tuotekehityksestä.

Täsmäelvytysten rinnalla työttömyysturvamuutoksia

Apulaispääsihteeri Mari Kiviniemen mukaan Suomen ongelma ei ole suoranaisesti julkisen velan taso, vaan huono talouskehitys.

Täsmäelvytyksen rinnalle tarvitaan OECD:n mukaan myös rakenteellisia uudistuksia, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämistä. Järjestö on suositellut Suomelle tuen lyhentämistä samalla kun työllistämistoimia pitäisi aikaistaa.

OECD.n arvion mukaan hallitus ei pääse tavoittelemaansa työllisyysasteen nostoon, jos Suomen talouskasvua ei saada reilusti yli 2 prosenttiyksikön kasvuun.