Puutarhuri neuvoo – Näin saat nurmikkosi kestämään talven yli

Öiden kosteus ja päivien lämpö ovat saaneet nurmikonkin vielä kasvamaan melkeinpä silmissä. Jotta nurmikko olisi hyvännäköinen tulevallakin kasvukaudella, niin talven varalle nurmikon saa jättää pikkuisen pidemmäksi kuin kesäaikaan.

kotimaa
Siirtonurmen asennustyöt käynnissä
Siirtonurmen asennusta, kuten nurmikon kylvöäkin, voi tehdä pitkälle syksyyn.Harri Oksanen / Yle

Nurmikko selviää pienelläkin vuorokauden keskilämmöllä ja silloin se jatkaa kasvuaan. Jossain vaiheessa kasvukausi lakkaa ja nurmikko on valmistettava talven varalle.

Kesäajan normaali nurmikon leikkuukorkeus on 4-6 senttiä. Nurmikon hyvä talvehtimiskorkeus on puolestaan noin kahdeksan senttiä.

Nurmikkoa ei siis ajeta lyhyeksi, mutta jos nurmikko jää talven tullen vaikka kymmensenttiseksi, niin sekään ei ole hyvä.

– Vaarana on joko jääpolte tai lumihome. Noin kahdeksansenttisenä siihen ei tule kumpaakaan, neuvoo puutarhuri Timo Koskinen Hattulasta.

Syksy parasta istutusaikaa myös nurmikolle

Nurmikon kylvö on syytä nyt laittaa vähäksi aikaa tauolle, mutta kylvää voi jälleen lokakuun puolen välin paikkeilla.

– Silloin siemen ei lähde välttämättä itämään ja selviytyy vararavintonsa turvin kevääseen, jolloin se lähtee ensimmäisten joukossa ja on rikkaruohoja vastaan vahva, opastaa Koskinen.

– Jos nurmikon kylvää nyt syyskuun puolella, on vaarana että nurmikko itää siten, että sirkkajuuri työntyy ulos ja se vihreä piippa ei saakaan kunnon juuristoa. Silloin talvehtiminen on heikkoa ja reikiä saattaa tulla keväällä paikattavaksi.

Siirtonurmi lähtee näillä lämmöillä vielä juurtumaan, mutta kun vuorokauden keskilämpötila laskee alle viiden asteen, juurtuminen lakkaa.

– Pitäisin siellä lokakuun puolen välin ja lokakuun lopun välillä sellaisen puolen kuukauden, kuukauden tauon siirtonurmen asentamisessa ja sitten marraskuun puolella uudestaan. Taas sama juttu, se odottaa kyllä siellä lumen alla.

– Toivottavasti tulee lunta, koska viime talven lumettomuus oli aika monen kasvin surma, harmittelee puutarhuri Timo Koskinen.