Viro ei saanut vieläkään valittua presidenttiä

Vaali joudutaan järjestämään alusta asti uudelleen.

Ulkomaat
Äänestyksen ensimmäisen kierroksen ääntenlaskentaa Viron parlamentissa 29. elokuuta.
Äänestyksen ensimmäisen kierroksen ääntenlaskentaa Viron parlamentissa 29. elokuuta.Valda Kalnina / EPA

Viroon ei saatu vieläkään uutta presidenttiä. Valitsijamiesten kokouksessa toiselle kierrokselle selvinneet entinen oikeuskansleri Allar Jõks ja entinen EU-komissaari Siim Kallas eivät saaneet tarpeeksi ääniä tullakseen valituksi. Kallas sai 138 ja Jõks 134 ääntä.

Hylättyjä ja tyhjiä äänestyslippuja oli 60.

Presidentiksi tullakseen jomman kumman olisi pitänyt saada yli puolet valitsijamieskokouksen äänimäärästä eli 167 ääntä, kun paikalla oli 332 valitsijamiestä. Vaalitoimitus oli siirtynyt valitsijamiehille, koska presidenttiä ei saatu valittua parlamentissa.

Nyt vaalit alkavat alusta parlamentissa eli riigikogussa lokakuun 3. päivänä. Ehdokkaat asetetaan uudelleen. Tämä on ensimmäinen kerta Viron historiassa, kun presidentinvaali joudutaan pitämään toiseen kertaan.

Kallas: Nyt riittää

Äänestyksen jälkeen Siim Kallas toisti, ettei aio ryhtyä enää ehdokkaaksi uuteen vaaliin. Hän sanoi Viron televisiolle, että vaalin epäonnistuminen tarkoittaa Virolle poliittista kriisiä, ja vaati vaalijärjestelmän muuttamista.

Myöskään toiseksi tullut Allar Jõks ei aio osallistua uuteen vaaliin. Hän sanoi lähtevänsä nyt "tuottavaan työhön" asianajajaksi.

Tilanne saattaa luoda mahdollisuuksia Marina Kaljurandin uudelle yritykselle pyrkiä presidentiksi. Hän ei ole kertonut, lähteekö ehdokkaaksi uuteen vaaliin.

Viron nykyinen presidentti Toomas Hendrik Ilves on palvellut lain sallimat kaksi kautta, eikä ollut ehdokkaana.

Juttua muutettu 24.9. klo 1950. Asianajajaksi lähtee Jõks eikä Kallas.