1. yle.fi
  2. Uutiset

"Jokainen ammus aiheuttaa maanjäristyksen" – Raskaat pommit jauhavat Itä-Aleppoa murskaksi

Itä-Aleppon näkymät olivat lauantaina apokalyptisia, kun Syyrian hallituksen ja Venäjän rajut ilmaiskut ovat jatkuneet. Kuolleita ja haavoittuneita on satoja.

Ulkomaat
Pommitusten jälkiä Aleppossa lauantaina.
Pommitusten jälkiä Aleppossa lauantaina.Reuters

Verilammikot ja ruumiiden kappaleet lojuivat lauantaina Itä-Aleppon kaduilla, kun rajut pommitukset jatkuivat kaupungissa. Syyrian hallituksen ja Venäjän ilmavoimat ovat moukaroineet kaupunkia perjantaiyöstä saakka.

Lauantaina Syyrian armeijan maajoukot tukijoineen etenivät Aleppossa, kun Handaratin palestiinalaisleiri kaatui kapinallisilta hallituksen käsiin. Kymmeniä ihmisiä kuoli taistelussa.

Kymmeniä ihmisiä kuoli lauantain aikana myös ilmaiskuissa. Perjantaina ainakin lähes sadan ihmisen tiedetään kuolleen erittäin rajuissa pommituksissa.

Vapaaehtoisten pelastajien mukaan kuolonuhreja on vielä paljon enemmän, sillä täysin murskana olevia raunioita ei ole saatu raivattua.

Hallituksen piirittämässä Itä-Aleppossa asuu yhä noin 250 000 ihmistä.

Pommitukset aiempia rajumpia

Kansainvälisen diplomaattilähteiden mukaan Aleppon pommitukset osoittavat sen, että Syyrian hallitus on päättänyt murskata kapinalliset erittäin kovalla kädellä sen jälkeen kun rauhanneuvottelut epäonnistuivat.

Diplomaattien mukaan hallitus on päättänyt lopettaa sisällissodan väkivallalla, ei poliittisella ratkaisulla.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vetosi perjantaina Venäjän ulkoministeriin Sergei Lavroviin, jotta Venäjä lopettaisi ilmaiskut. Toiveisiin ei vastattu.

Aleppolaisten mukaan pommitukset ovat olleet paljon aiempia rajumpia ja niissä on käytetty myös paljon raskaampia pommeja. Pommituksia tehtiin perjantaina käytännössä tauotta.

Syyrialainen sotilaslähde paljasti perjantaina uutistoimisto Reutersille, että Aleppossa käytetään nyt erityisiä maanalaisten bunkkereiden tuhoamiseen tarkoitettuja järeitä ilmapommeja.

Ihmiset kaivoivat lauantaina raunioita paljain käsin etsien rakkaitaan betonimurskan alta.

Miehiä kiipeilee savuavien raunioiden päällä.
Venäjä syyttää Valkokypäröitä Duman iskun lavastamisesta.Ali Mustafa / EPA

Sairaalat äärimmillään

Itä-Aleppossa sairaalat ovat toimineet viikonlopun aikana äärirajoillaan. Lääkäreiden mukaan sairaaloissa on jouduttu tekemään hätäamputaatioita vain sen vuoksi, että ihmisiä saataisiin pidettyä hengissä.

– Tämän aamun aikana yksin meille tuli 60 haavoittunutta, sanoi Ahmed-niminen lääkäri uutistoimisto AFP:lle eräässä itäaleppolaisessa sairaalassa. Hän ei halunnut kertoa tarkempia tietoja, jottei sairaalaan kohdistettaisi ilmaiskuja.

Sairaaloissa on kova pula muun muassa verivalmisteista sekä muista tarvikkeista. Haavoittuneita lojui pitkin lattioita verisinä.

– Monet haavoittuneista kuolevat silmiemme edessä -- me olemme avuttomia, Ahmed jatkoi.

Yhdessä sängyssä pikkupoika tuijotti hiljaa veren peittämiin käsiinsä. Hänen vauvaikäinen pikkuveljensä oli kuollut, kun pommi osui heidän kotinsa lähelle, lapsen isä kertoi.

Ei vettä eikä sähköä

Siviilien tilannetta on vaikeuttanut lauantaina veden puute. Koko kahden miljoonan asukkaan jaettu kaupunki on ollut ilman vettä, kun toinen pumppuasemista tuhoutui pommituksissa ja toinen suljettiin kostona.

Itä-Aleppossa ei myöskään ole sähköä eikä polttoainetta generaattoreihin.

Hallituksen joukkojen eteneminen lauantaina Irakin ja Iranin joukkojen sekä palestiinalaisten tuella tarkoittaa kapinallisten kannalta sitä, että heidät työnnettiin entistä kauemmas Castellon tiestä. Tie on ainoa, jota kautta Aleppoon pystytään tuomaan avustustarvikkeita Turkista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi