Presidentinvaalien uusintakierros hämmentää Viroa: Mustan hevosen sijaan toivotaan valkeaa joutsenta

Valitsijakokous ei kyennyt äänestämään Virolle uutta presidenttiä. Kokouksen jälkeen pääehdokkaat kieltäytyivät uudesta kierroksesta.

Presidenttiehdokas Siim Kallas ja vaimo Kristi Estonia-konserttitalolla lauantaina. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Tämä lauantai jää Viron historiaan, tosin toisesta syystä kuin alunperin uumoiltiin. Viro olisi voinut saada ensimmäisen naispresidenttinsä. Sen sijaan valitsijakokous ei kyennyt ensi kertaa äänestämään maalle uutta presidenttiä – ei naista eikä miestä.

Ensimmäinen yllätys koettiin jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Kansansuosikki, venäläistaustainen entinen ulkoministeri Marina Kaljurand putosi jatkosta. Eniten ääniä nappasi sitoutumaton ehdokas, entinen oikeuskansleri Allar Jõks. Hänelle tuntui ohjautuvan maakuntien protesti.

Oikeistopopulistisen Viron konservatiivisen kansanpuolueen ehdokas Mart Helme sai vain 16 ääntä. Äänestyksen jälkeen Helme näytti häviäjän sijaan vekkulilta. Hän alkoi jo epäillä sitä, mikä pari tuntia myöhemmin osoittautui todeksi.

Valitsijamiehet antoivat ennätykselliset 60 mitätöntä tai tyhjää ääntä. Se tarkoitti sitä, että kumpikaan finalisteista ei saanut vaadittua yli 50 prosenttia äänistä.

Alusta uudestaan

Presidentinvaali alkaa nyt uudestaan parlamentissa, samoin ehdokasasettelu.


Lauantaina toiselle kierrokselle selvisivät pääministeripuolue reformin ehdokas, entinen EU-komissaari Siim Kallas ja Allar Jõks. Molemmat ilmoittivat äänestyksen jälkeen, että eivät asetu enää ehdokkaiksi.

Siim Kallas oli silminnähden pettynyt ja vihainen. Hän lähti Estonia-teatterista niin nopeasti kuin kykeni.

Pari vuotta sitten Kallas oli ehdolla Viron pääministeriksi. Siinä hän ei onnistunut, eikä hän onnistunut nytkään. Hänen taakakseen osoittautuivat sittenkin menneisyyden rahakohut, joista hän kuitenkin oli saanut puhtaat paperit.

Toinen Kallaksen kampittaja oli Marina Kaljurand. Hän oli nimittäin alunperin tyrkyllä reformin ehdokkaaksi, mutta hävisi Kallakselle. Tukea puolueesta kuitenkin löytyi.

Valitsijamieskokous ei tainnut sittenkään olla edustava otos Viron yhteiskunnasta. Valitsijakokouksen jäsenistä vain viidennes on naisia. Marina Kaljurand olisi ollut virolaisten mielestä paras presidentiksi. Myös oikeistopopulismilla on Virossa enemmän tukijoita kuin Helmen 16 ääntä.

Suora kansanvaali ei kuitenkaan tunnu saavan poliitikkojen eikä tavallisten kansalaisten tukea. Sen pelätään tuovan presidentinlinnaan populistijohtajan.

Hämmennys vallitsee

Viron parlamentin puhemies Eiki Nestor. Kuva: Yle

Valitsijamieskokouksen jälkeen Estoniasta lähti hämmentyneitä ihmisiä. Parlamentin puhemies Eiki Nestor oli nurkan takana tupakalla. Hän saa parin viikon kuluessa johdettavakseen parlamentissa uudet vaalit.

Kysyin, voiko Viron presidentiksi nousta vielä musta hevonen.

– Toivotaan, että valkoinen joutsen, Nestor nauroi.

Ehkä Marina Kaljurandin päivät ovat vielä edessä.