1. yle.fi
  2. Uutiset

Muurahaiskäpy on maailman salakuljetetuin nisäkäs – suomuja käytetään jopa kitaran plektroina

Ujo eläin on salametsästäjille helppoa riistaa, sillä uhattuna se jää paikoilleen ja käpertyy palloksi.

Ulkomaat
Suomupeitteinen, suippokuonoinen muurahaiskäpy kokokuvassa. Taustalla rakennuksia ja ihmisiä.
Muurahaiskäpykoiras kambodžalaisessa eläinsuojelukeskuksessa.Mak Remissa / EPA

Muurahaiskäpy ei tee itsestään numeroa: suomupanssarin peittämä eläin viihtyy erakkona ja liikkuu pääosin öisin.

Siitä huolimatta siitä on tullut maailman salakuljetetuin nisäkäs, jonka selviäminen huolettaa harvinaisten eläinten asiantuntijoita.

Muurahaiskävyn lihan ja suomujen kasvanut kysyntä on johtanut salametsästyksen kasvamiseen. Viimeisten kymmenen vuoden aikana on metsästetty arviolta yli miljoona muurahaiskäpyä.

Kansainvälinen uhanalaisten lajien kauppaa säätelevä sopimus Cites sallii tällä hetkellä muurahaiskäpyjen myymisen, mutta tiukoin ehdoin. Muurahaiskäpykaupan täyskielto on esillä parhaillaan käynnissä olevassa Cites-konferenssissa.

Kieli lähes yhtä pitkä kuin ruumis

Muurahaiskäpyjen metsästys on yksinkertaista, sillä kun eläin tuntee itsensä uhatuksi, se käpertyy suomupintaiseksi palloksi, joka on helppo poimia säkkiin.

Muurahaiskävyt ovat pienen koiran kokoisia, lomittaisten keratiinisuomujen peittämiä nisäkkäitä, jotka nuoleksivat pitkällä kielellään hyönteisiä ruoakseen. Eläimen kieli on lähes sen ruumiin pituinen.

Eläintarhoissa muurahaiskäpyjä on hankala elättää.

– Muurahaiskäpyjä on tunnetusti vaikea pitää vankeudessa: ne syövät vain villejä muurahaisia ja termiittejä ja ovat erittäin herkkiä stressille ja nestehukalle, joten ne kuolevat, muurahaiskäpyjen suojelun asiantuntija Ray Jansen kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Kiinassa suomupulveria kaupataan ihmelääkkeenä

Neljä muurahaiskäpylajia elää Afrikassa ja neljä Aasiassa. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä muurahaiskäpyjen suomuja jauhetaan pulveriksi, jonka uskotaan parantavan kaikenlaisia vaivoja päänsärystä kuukautiskramppeihin. Joskus suomuja käytetään myös kitaran plektroina.

Muurahaiskävyn suomuja muovipussissa.
Hongkongin lentokentällä takavarikoituja muurahaiskävyn suomuja. Jerome Favre / EPA

Afrikassa puolestaan jotkut uskovat suomujen karkottavan pahoja henkiä. Zimbabwen presidentin Robert Mugaben valtakauden alkuvuosina kansalaisilla oli tapana tuoda tälle muurahaiskäpyjä, mutta nyttemmin tavasta on luovuttu.

– Shona- ja zulukulttuureissa muurahaiskäpyä pidetään mahtavimpana lahjana, jonka johtajalle tai valtiomiehelle voi antaa, Jansen sanoo.

Myös afrikkalaisessa perinteisessä lääketieteessä pidetään arvossa muurahaiskäpyjen ruumiinosia, kuten luita.

Cites-sopimus, jossa on mukana 182 valtiota ja EU, suojelee noin 5 600:aa eläinlajia ja 30 000:ta kasvilajia liialliselta kaupalta.

Lauantaina Etelä-Afrikan Johannesburgissa alkaneessa Cites-konferenssissa käydään läpi 62 esitystä eri lajien kaupan tiukentamisesta tai löyhentämisestä.

Lähteet: AFP

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi