Pienten dieselautojen valmistukselle pian stoppi – käytettyjen hinta jää arvoitukseksi

Autoalalla uskotaan yhä vahvemmin, että pienet dieselautot ovat tulossa elinkaarensa päähän. Osa malleista saattaa poistua jo lähivuosina.

talous
Henkilö tankkaa autoa.
Caroline Blumberg / EPA

Dieselmoottoreiden valmistus kallistuu kiristyvien päästömääräysten takia. Se taas nostaa pienten autojen hintoja niin paljon, että joidenkin mallien valmistus saattaa loppua.

Euroopan autonvalmistajajärjestön (ACEA) laskelmien mukaan uudet, päästöjä vähentävät laitteet nostavat dieselin hintaa arviolta 800–2 000 euroa.

Eurooppalaisten autonvalmistajien onkin huhuttu luopuvan jopa kokonaan pienten dieselmoottorin kehittämisestä. Isot dieselit kiinnostavat taatusti jatkossakin.

Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Renault olisi jo päättänyt luopua dieselin käytöstä autoissaan. Renault on kiistänyt väitteen.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Dieseleiden osuus vähenee

Suomessa dieselkäyttöisten henkilöautojen osuus ostetuista uusista autoista on laskenut tasaisesti. Alkuvuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista 33 prosenttia oli dieseleitä.

Koko EU:n alueella dieselautojen osuus on noin 50 prosenttia. Pikkudieseleiden suurimmat markkinat ovat nimenomaan Etelä-Euroopassa.

– Euroopassa dieselit ovat nyt kuuma puheenaihe. Seuraavien viiden vuoden aikana EU:ssa tulee joka vuosi yksi suuri muutos päästövaatimuksiin, Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kertoo.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Liikenteessä 700 000 dieseliä

Suomessa on liikenteessä noin 2,7 miljoonaa henkilöautoa. Dieseleitä niistä on 700 000 kappaletta. Mutta kuinka rajusti autokauppa Suomessa muuttuisi, jos pienet dieselit katoavat markkinoilta.

Autotuojien toimitusjohtaja Kallio arvioi, etteivät dieselit luultavasti kokonaan poistu pienistäkään malleista, mutta valikoima vähenee. Hänen mukaansa kehitys saattaa jopa nostaa käytettyjen pikkudieseleiden jälleenmyyntiarvoa, koska niitä on tarjolla entistä vähemmän.

Autokauppiaiden mukaan Suomen markkinoilla ei ole näköpiirissä suuria muutoksia. Pieniä dieseleitä myydään sen verran vähän.

Entäpä ne varaosat?

– Kuluttaja voi olla aivan varma, että varaosia saa jatkossakin monta vuotta eteenpäin, vakuuttaa muun muassa Delta Auton Herttoniemen autotalon päällikkö Harri Toivonen.