1. yle.fi
  2. Uutiset

Bosnian serbit äänestävät juhlapäivästään – kiistelty kansanäänestys tuo pahoja muistoja

Korkein oikeus on kieltänyt serbejä juhlimasta kansallispäiväänsä 9. tammikuuta.

Ulkomaat
Ihmisiä rekisteröitymässä äänestämään Palen kaupungissa, Bosniassa sunnuntaina.
Ihmisiä rekisteröitymässä äänestämään Bosnian serbialueella Palen kaupungissa sunnuntaina.Fehim demir / EPA

Bosnian ja Hertsegovinan serbiosa eli Serbitasavalta pitää tänään sunnuntaina kansanäänestyksen siitä, haluavatko serbit jatkossakin juhlia kansallispäiväänsä tammikuun yhdeksäntenä.

Korkein oikeus on julistanut äänestyksen laittomaksi, Yhdysvallat ja EU pelkäävät sen lisäävän etnisiä jännitteitä ja Serbiakin suhtautuu äänestyksen järjestämiseen varauksella. Serbitasavallan johtaja Milorad Dodik on järjestyttänyt äänestyksen tästä huolimatta.

Tammikuun 9. päivä on monille bosnialaisille symbolinen päivämäärä, joka herättää muistoja 1990-luvun sisällissodasta. Serbit julistivat kansanäänestyksen pohjalta 9. tammikuuta 1992 irrottautuvansa Bosniasta, ja sota alkoi toden teolla muutamaa kuukautta myöhemmin.

Kumpikaan osapuoli ei taivu

Bosnian serbien äänestys järjestetään protestina sille, että Bosnian ja Hertsegovinan korkein oikeus kielsi serbejä juhlimasta kyseisenä päivänä.

Perusteena oli se, että juhla sattuu samalle päivälle ortodoksisen kirkkopyhän kanssa ja siten se syrjisi katolisia kroaatteja ja islaminuskoisia bosniakkeja, jotka asuvat Serbitasavallassa.

Nyt Serbitasavallan hallitus on sanonut, että juhlaa koskevaa lakia muutetaan siten, että se ei enää syrji muita etnisiä ryhmiä – mutta vasta kansanäänestyksen jälkeen.

Bosniassa epäillään, että kansanäänestyksen tarkoituksena on osoittaa maan keskushallinnon ja oikeuslaitoksen heikkoutta ja valmistella maaperää Serbitasavallan itsenäistymistä varten. Bosniakkien johtaja Bakir Izetbegović on syyttänyt Dodikia "tulella leikkimisestä".

Kansanäänestyksen alustavia tuloksia odotetaan kahden vuorokauden kuluessa äänestyksen päättymisestä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi