Jättipupuista somehittejä – kymmenettuhannet hullaantuivat Jyväskylässä

Selvä pettymys kirposi Kirkkopuiston väkijoukosta lauantayönä kello 24, kun puistossa hurmanneet jättipuput yhtäkkiä katosivat kuljetuslaatikoihin. Nuorimies tyttöystävä kainalossaan huudahti keskiyöllä, että voi ei, joko puput lähtivät.

Amanda Parerin puput keräsivät eniten ihastelijoita lauantai-iltana. Kuva: Rami Saarikorpi

Puput lähtivät valtavan hulinan jälkeen lepäämään varastolle ja jatkavat sieltä seuraavaan kohteeseen Rennesiin Ranskaan.

– Suursuosio oli yllätys meille kaikille, vaikka jonkinlaista suosiota toki ennustettiin. Kirkkopuiston väenpaljous oli kyllä huimaa viikonlopun aikana. Ensi viikolla saamme tarkemmat luvut kävijämääristä eri kohteissa, kertoo Valon kaupunki koordinaattori Jani Ruotsalainen.

Viime vuonna oli kävijöitä yli 35 000. Ruotsalaisen mukaan viime vuoden yleisömäärä ylitetään nyt reippaasti.

Puput nousivat myöskin sosiaalisen median lemmikeiksi. Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa Liisa ihmemaassa -tyylisiä pupukuvia ladattiin ja jaettiin jatkuvana virtana monta päivää.

Yksi hauskimmista Faceboojk-päivityksestä oli Ammatillisen Opettajakorkeakoulun video, jossa koulun maskotti Into-pupu loikkii moikkaamassa Australiasta saakka tulleita sukulaisia.

Opettajakorkeakoulun Into-pupu kävi tervehtimässä Australian vieraita. Kuva: Opettajakorkeakoulun Facebook-video

Tourula toinen yleisömagneetti

Kirkkopuiston ohella Tourujoen rannat ja Kansalaistoiminnankeskus Mataran seutu oli jopa liian ruuhkainen perjantaina ja lauantaina. Kinakujan sillan ylittäminen saattoi kestää varttitunnin väenpaljoudessa.

– Asioita pitää katsoa pidemmällä tähtäimellä. Tourujoen ja siihen liittyvän Kankaan alueen toimintoja on mietitty hyvinkin paljon ja kun alue tästä kehittyy vuosi vuodelta, se tulee palvelemaan myös tapahtumatoimintoja paljon paremmin, arvioi Ruotsalainen.

Tourujoen yli on tulossa uusi kevyenliikenteen silta parhaillaan rakennettavalle Kankaan alueelle. Maisema-arkkitehtuurikilvassa Kankaanrannan sillan lisäksi etsittiin ratkaisua ison Kankaanpuiston toteutukselle. Palkintolautakunta etsii parhaillaan voittajaa  neljän ehdokkaan (siirryt toiseen palveluun)  joukosta.

Maisema-arkkitehtikilvan Halaus -työn näkemys tulevasta Kankaanpuistosta.

Paikallisliikenteen bussit eli Linkit tarjosivat torstai-, perjantai- ja lauantai-iltoina ilmaisia kyytejä kelo 18-24.

– Ruuhkaa oli monin paikoin bussipysäkeillä. Tässä mittakaavassa kun tapahtumia toteutetaan on erittäin hyvä asia, että pystytään tarjoamaan hieno palvelu tapahtumakävijöille.

Lasten UV-disco iloinen yllätys

Valon kaupunki järjesti yhdessä Lasten Lystin kanssa Loistodiscon lapsille Tanssisali Lutakossa lauantaina.

– Kulttuuripalvelujen kanssa syntyi idea uv-valolla tehostetusta lasten discosta. Sekin ylitti odotukset täysin. Lippukassasta loppuivat ensimmäisenä vaihtorahat ja sitten  pääsyliputkin. Odotettiin paria sataa lasta, mutta paikalle tulikin noin 500 lasta, iloitsee Jani Ruotsalainen.

Hehkuva discotunnelma rakennettiin teippaamalla ikkunat pimeiksi ja somistamalla tila uv-maaleilla ja kankailla. Mustavalolamppujen loisteessa tila hehkui komeasti.

Paikalliset mediat noteerasivat yhdennentoista Valon Kaupunki –tapahtuman näyttävästi. Helsingin Sanomia, iltapäivälehtiä ja MTV:n uutisten loppukevennystäkään puput eivät hellyttäneet.

– He ovat tällä kertaa olleet syrjässä tästä keskeisellä paikalla tapahtuvasta juhlasta, kuittaa Jani Ruotsalainen.

Jättipuvut matkaavat pienissä laatikoissa seuraavaksi Ranskaan. Kuva: Arvo Vuorela/Yle

Valotapahtuma haastaa valokuvaajan

Rami Saarikorpi toimi Valon kaupungin virallisena kuvaajana jo neljättä kertaa. Saarikorpi on kuvannut myös Jyväskylän MM-ralleissa ja monissa muissa isoissa tapahtumissa ja hallitsee muun muassa 360 asteen kuvauksen.

– Ainahan tämä on erilainen ja porukka vaan lisääntyy joka vuosi. Tämä on hieno ja erilainen tapahtuma kuvattavaksi. Kuvaajalle tämä on aina ollut haastava, koska tämä muuttuu niin paljon. Aina pitää olla eri laitteita ja linssejä, kertoo Saarikorpi.

Pupujen valtava suosio yllätti myös Saarikorven sekä perjantaina että lauanataina.

– Jostain syystä lauantai-ilta nousi ykkösjutuksi ja silloin oli tuhansia ihmisiä enemmän kuin perjantaina.

Ylhäältä kaupunginkirkon tornin pienistä ikkunoista Saarikorpi onnistui kuvamaan hienoja  360-asteisia panoraamavideoita (siirryt toiseen palveluun) . Jyväskylän kaupunki hyödyntää niitä markkinointiviestinnässään.

Näkymä kirkontornista. Kuva: Rami Saarikorpi