Islamin vastaisuudesta syytetty jordanialaiskirjailija ammuttiin oikeustalon portaille

Kirjailija Nahed Hattar oli julkaissut Facebookissa pilakuvan, jonka katsottiin pilkkaavan islamia.

Ulkomaat
Naiset pitelivät ammutun kirjailijan Nahed Hattarin kuvaa Fuhaisissa, Jordaniassa sunnuntaina.
Naiset pitelivät ammutun kirjailijan Nahed Hattarin kuvaa Fuhaisissa, Jordaniassa sunnuntaina.Jamal Nasrallah / EPA

Tunnettu jordanialainen kirjailija on ammuttu kuoliaaksi Ammanissa. Kirjailija Nahed Hattar oli saapumassa oikeuteen, jossa hänen oli määrä vastata syytteisiin islamin vastaisen pilakuvan jakamisesta sosiaalisessa mediassa.

Ampuja pidätettiin tapahtumapaikalla. Hänen motiivistaan ei tuoreeltaan ollut tietoa, mutta silminnäkijöiden mukaan hänellä oli pitkä parta ja hän oli pukeutunut vanhoillisesti.

Hattar pidätettiin elokuun 13. päivänä hänen julkaistuaan pilakuvan Facebookissa. Piirroksessa tehtiin pilaa Isisistä, mutta siinä kuvattiin myös Allahia, mikä suututti monet. Häntä vastaan lähetettiin tappouhkauksia.

Jordanian viranomaiset ovat tuominneet veriteon jyrkästi. Hattarin kannattajat kuitenkin sanovat, että hallitus on vastuussa ammunnasta, koska Hattaria vastaan oli luotu vihamielinen ilmapiiri oikeudenkäynnin vuoksi.

Hattar, 56, on taustaltaan kristitty, mutta hän sanoi olevansa ateisti. Hänet tunnettiin Jordaniassa kiivaasti kantaaottavana ja kiistanalaisena henkilönä. Hän oli myös vasemmistolainen ja muun muassa kannatti Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia sekä vastusti Isistä ja al-Qaidaa.

Jordania kuuluu Yhdysvaltain johtamaan Isisin-vastaiseen rintamaan. Viime aikoina ääriryhmät ovat tehneet enenevässä määrin iskuja Jordaniassa.

Lähteet: AP, AFP