Sopisiko koirasi verenluovuttajaksi? Pulaa on etenkin negatiivisesta verestä

Verenluovuttajaksi sopii terve, aikuinen koira, joka painaa vähintään 30 kiloa. Luovuttajiksi toivotaan etenkin saksanpaimenkoiria, sillä pulaa on varsinkin negatiivisesta verestä.

Aamu-tv
Kaksi koiraa.
Eläinlääkäri Jenni Rantasila Viikin yliopistollisesta eläinsairaalasta kertoi aamu-tv:ssä koirien verenluovutuksesta. Millaiset koirat voivat luovuttaa verta ja mihin sitä käytetään?

Luovutettu veri voi pelastaa koiran hengen. Tavanomaisia luovutettua verta tarvitsevia tapauksia ovat esimerkiksi auto-onnettomuuteen joutuneet koirat tai ripulia aiheuttavan parvoviruksen saaneet koiranpennut. Etenkin kesäisin on helposti pulaa punasoluista, sillä ne eivät säily yhtä hyvin kuin veriplasma.

Pelkästään Viikin pieneläinsairaalassa koirat luovuttavat verta parisataa kertaa vuodessa. Koirien verenluovutuksia on tehty siellä vuodesta 2000 alkaen.

Luovuttajaksi sopii terve, aikuinen koira, joka painaa vähintään 30 kiloa. Hyvä ikä on kahdesta seitsemään vuotta. Tarttuvien tautien takia luovuttajiksi otetaan Suomessa tai Pohjoismaissa syntyneitä koiria.

– Yleensä koirat suhtautuvat luovutukseen hyvin. Tavallisesti koiria ei rauhoiteta verenluovutukseen. Monesti omistaja reagoi enemmän kuin koira, kertoo Viikin yliopistollisessa pieneläinsairaalassa työskentelevä eläinlääkäri Jenni Rantasila.

Yleensä omistaja reagoi enemmän kuin koira.

Jenni Rantasila

Hän vertaa verenluovutusta verinäytteen ottoon. Koira luovuttaa kerralla lähes puoli litraa verta. Luovuttamassa se voi käydä korkeintaan kolmesti vuodessa.

– Moni käy puolivuosittain, Rantasila kuvaili Ylen aamu-tv:ssä.

Negatiivista verta tarvitaan paljon. Sitä saadaan etenkin saksanpaimenkoirilta ja niitä toivotaankin luovuttajiksi. Verenluovuttamisesta kiinnostunut voi tuoda koiransa esimerkiksi Helsingissä Viikin yliopistollisen pieneläinsairaalan testipäivään, jossa koiran yleisvointi käydään läpi.