1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanäänestyksessä murskatulos – alkaako Eurooppaan syntyä uusi valtio?

Bosnian serbit puolustavat omaa kansallispäiväänsä, vaikka se rikkookin maan perustuslakia ja nostattaa varoituksia ulkomailta. Bosnian serbien pelätään puuhaavan itsenäistymistä Bosniasta.

Ulkomaat
Nainen äänestämässä.
Nainen jätti äänensä vaaliuurnaan kansanäänestyksessä Banja Lukan serbikaupungissa Bosniassa sunnuntaina.Vladimir Stojkovic / EPA

Bosnian serbit näyttävät hyväksyvän ylivoimaisella ääntenenemmistöllä ehdotuksen, jonka mukaan 9. tammikuuta pysyisi edelleenkin Serbitasavallan kansallispäivänä.

Kun sunnuntain kansanäänestyksen äänistä oli laskettu 70 prosenttia, esityksen puolesta oli äänestänyt 99,8 prosenttia, kertovat Serbitasavallan viranomaiset. Äänestysaktiivisuuden kerrotaan olevan 56 prosenttia. Äänestämään oikeutettuja oli 1,2 miljoonaa.

Bosnia on Jugoslavian hajoamissodista lähtien ollut jakautuneena Serbitasavaltaan ja muslimien ja katolisten kroaattien muodostamaan federaatioon. Serbitasavalta julistettiin syntyneeksi 9.1. 1992. Pian tämän jälkeen sisällissota syttyi.

Bosnia-Hertsegovinan kartta
Yle Uutisgrafiikka

Bosnian perustuslakioikeus ei hyväksy kansanäänestystä. Oikeuden mukaan kansanäänestys rikkoo sisällissodan lopettanutta Daytonin rauhansopimusta. Kyseinen päivä ei muutenkaan ole sopiva kansallispäiväksi, koska samana päivänä on ortodoksinen kirkkopyhä, joten se syrjisi katolisia kroaatteja ja islaminuskoisia bosniakkeja.

Jos rauhansopimusta yritetään rikkoa, YK:n Bosnian ja Herzegovinan erityisedustajalla on sopimuksen perusteella oikeus erottaa poliitikkoja. Tätä oikeutta on käytetty harvoin.

Serbit uhmakkaina

Serbitasavallan väki pitää tiukasti kiinni kansallispäivästään, eikä piittaa ulkopuolisesta painostuksesta. Euroopan unioni, Yhdysvallat ja myös Serbia ovat esittäneet varoituksen "tulella leikkimisestä".

Serbitasavallan presidentti Milorad Dodik - joka oli ehdottanut äänestystä - luonnehti kansanäänestystä "päiväksi, jolloin serbit osoittivat päättäväisyytensä".

– Olen ylpeä Serbitasavallan asukkaista, jotka tulivat äänestämään, hän totesi Palen kaupungissa, kertoo BBC.

Dodik on myös puhunut, että Bosnian serbit voisivat äänestää eroamisesta Bosniasta ja oman itsenäisen valtion muodostamisesta. Nyt saatu kansanäänestystulos on omiaan vahvistamaan näitä ajatuksia.

Viime viikolla Bosnia jätti jäsenyyshakemuksen Euroopan unioniin.

Lähteet: BBC, Yle

Lue seuraavaksi