1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruoveteläisen vartijan rohkeus toi hengenpelastusmitalin

Tero Ekmark pelasti turvarannekkeen varassa elävän ihmisen hengen.

Ruovesi
Hengenpelastusmitali kotelossaan.
Juha Kokkala / Yle

Ruoveteläinen vartija, Tero Ekmark, on saanut hengenpelastusmitalin rohkeasta toiminnastaan työtehtävissä. Mitalin luovutti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto maanantaina.

Vartija Tero Ekmark hymyilee kameralle hengenpelastusmitali kädessään.
Tero Ekmark mitalin luovutustilaisuudessa.Juha Kokkala / Yle

Ekmark oli työvuorossa turvapalveluiden vartijana kun hän sai hälytyksen asiakkaan turvarannekkeesta. Vanhus ilmoitti makaavansa lattialla ja jääkaapin olevan tulessa.

Tullessaan talolle Ekmark huomasi eteisen olevan täynnä savua, eikä näkyvyyttä enää ollut. Hän kuuli kuitenkin savun seasta äänen.

– Siellä ei nähnyt yhtään mitään. Nelinkontin menin ääntä kohti, ja vanhuksen löytymisen jälkeen vedin häntä valoa kohti. Ulko-ovi oli ainoa valopiste.

– Pääsin vanhuksen kanssa pihalle, ja yritin heiluttamalla saada paikalle hidastaneen henkilöauton huomion. Auto kuitenkin jatkoi eteenpäin.

Lopulta paikalle tuli pelastuslaitos. Sekä asukas että Ekmark toimitettiin sairaalaan savukaasujen hengittämisen vuoksi.

– En kyllä koskaan aiemmin ollut miettinyt, mitä tekisin jos tällainen tilanne tulisi eteen. Toimin heti, en alkanut miettiä, soittaisinko palokunnan, Ekmark kertaa tapahtumia.

Hengenpelastusmitali myönnetään Ekmarkille rohkean toiminnan ja oman hengen vaarantamisen vuoksi. Ammattinsa puolesta Ekmarkin ei katsota omanneen sellaisia erityistaitoja, joita hän olisi voinut hyödyntää pelastustehtävässä, Avin tiedotteessa perustellaan mitalin myöntämistä.

Lue seuraavaksi