Bruce Springsteen kertoo, miksi hän on Pomo

Springsteenin mielestä itsestään kirjoittaminen on outoa puuhaa. Silti 70-vuotta lähestyvä rock-ikoni on pistänyt elämänsä kansien väliin. Ohessa poimintoja tänään maailmanlaajuisesti julkaistavasta Born to run -omaelämäkerrasta.

Bruce Springsteen on kieltänyt useamman kerran Born in the U.S.A. -laulun käyttämisen poliittisissa yhteyksissä. Kuva: Bruce Springsteen: Born to Run

Supertähdeksi

Kun Bruce Springsteen vuonna 1984 julkaisi Born in the USA -albumin, nousi hän Madonnan ja Princen rinnalle maailman suosituimpien pop-tähtien joukkoon. Albumin kannessa lihaksikas Springsteen seisoo selin Yhdysvaltain tähtilipun edessä. Yhteiskuntakriittinen levy kääntyi monen mielessä Amerikan ylistykseksi.

"Born in the USA on edelleen yksi suurimmista ja väärinymmärretyimmistä lauluistani."

"Vuonna 1984 pidettiin vaalit, ja republikaaninen puolue oli valmis ottamaan avuksi vaikka lehmän perseen, jos siihen oli tatuoitu tähtilippu. Istuva presidentti Ronald Reagan poikkesi vaalitaistelukierroksellaan osavaltiossamme ja esitti kyynisesti kiitoksensa toivon sanomasta... New Jerseyn ikioman Bruce Springsteenin lauluissa..."

"Born in the USA mullisti elämäni, antoi minulle suurimman yleisöni, pakotti minut miettimään tarkemmin sitä, miten toin musiikkini esiin, ja sijoitti minut hetkeksi popmaailman keskiöön."

Springsteenin vanhempien hääkuva. Douglas-isä oli irlantilaistaustainen, äiti-Adelen suku oli Italiasta. Kuva: Bruce Springsteenin kotialbumi

Isä ja äiti

Springsteenin italialais-irlantilainen perhe oli alempaa keskiluokkaa. Isä työskenteli Fordin tehtaalla, äiti sihteerinä asianajotoimistossa. Springsteen käsittelee useissa lauluissaan vaikeaa suhdetta mielenterveysongelmaiseen isäänsä. Springsteen paljastaa kirjassa kärsivänsä itsekin masennuksesta. 

"Vakava mielisairaustaipumus kulkee meikäläisten parissa ja näyttää sattumanvaraisesti iskevän milloin mihinkin serkkuun, tätiin, poikaan, isoäitiin ja valitettavasti myös isääni."

"En ole lauluissani ollut isää kohtaan ihan reilu vaan olen esittänyt hänet laiminlyövän, dominoivan vanhemman arkkityyppinä. Lauluni olivat suhteemme uudelleenmäärittelyä tyyliin Eedenistä itään, keino 'yleismaailmallistaa' lapsuudenkokemukseni. Tarinamme on todellisuudessa paljon mutkikkaampi."

"Äiti osti ensimmäisen sähkökitarani, kannusti minua harrastamaan musiikkia ja ihasteli varhaisia luovia kirjoitelmiani. Hän oli minun vastuullinen vanhempani, ja juuri sitä minä tarvitsin."

Virginia-sisko ja Bruce. Kuva: Bruce Springsteenin kotialbumi

The River

Springsteen käsittelee usein lauluissaan köyhän, työtä tekevän amerikkalaisperheen ankaraa arkea. Hän jatkaa näin Woody Guthrien ja muiden 30-luvun lama-ajan lauluntekijöiden perinnettä. The River on Springsteenin tuotannon tärkeimpiä kappaleita ja tarinan esikuva löytyi läheltä.

"Siskoni Virginia tuli raskaaksi seitsemäntoistavuotiaana eikä kukaan hoksannut mitään ennen kuin hän oli kuudennella kuukaudella. Hän keskeytti high schoolin viimeisellä luokalla, sai kotiopetusta ja meni naimisiin poikaystävänsä ja lapsen isän Mickey Shaven kanssa. Mickey oli nahkarotsiin pukeutuva, nyrkkeilevä, tappeleva, kukkoileva rasvis Lakewoodista ja osoittautui lopulta kaikin puolin kunnon kaveriksi."

"Virginia, joka ei ollut koskaan edes keittänyt vettä, tiskannut yhtäkään lautasta tai lakaissut lattiaa, karaistui meistä kovimmaksi."

"Niin nuorella iällä Virginia löysi yksin sen voiman, jota on aina ollut äidissäni ja hänen sisarissaan. Hänestä tuli jerseyläisen sielun ruumiillistuma; kirjoitin kappaleen 'The River'  hänen ja lankoni kunniaksi."

Ensimmäinen bändi, the Castiles, esiintymässä porhojen klubilla. Kuva: Bruce Springsteenin kotialbumi

Porhot ja rasvikset

Bruce Springsteen on leimallisesti New Jerseyn poika. New Jersey on hieman Espoon tai Vantaan kaltainen, aavistuksen persoonaton kaupunki suuren ja mahtavan New Yorkin kupeessa. 60-luvulla kaupunki oli jakautunut paitsi etnisesti, myös sosiaalisesti – köyhien ja rikkaiden alueet heijastuivat myös nuorisoon.

"(New Jerseyn) Freehold oli kahden sosiaalisesti yhteensopimattoman teiniklikin välisessä keskiössä. Porhojen reviiri ulottui itään merenrantaan asti ja rasvisten etelään ysitielle saakka."

"Porhot olivat urheilijoita, cheerleadereita ja madrasiin pukeutuvia, vauraampien kotien nuoria matkalla yliopistoon. Kun tulimme itään soittamaan heidän hiekkarannoillaan, meille tehtiin heti selväksi, että olimme kaupungin väärältä puolelta."

"Monet parhaat kaverini olivat rasviksia (nimi tuli siitä, että he käyttivät runsaasti hiusvoidetta ja heillä oli italialainen rasvainen iho). Kohtalo oli määrännyt nämä nuoret elämään vanhempiensa kunnollista, työntäyteistä elämää. Heidän kanssaan oli helpompi tulla juttuun."

Springsteen 60-luvun lopussa, jolloin hänet kutsuttiin Vietnamin sotaan. Kuva: Bruce Springsteenin kotialbumi

Aseistakieltäytyjä

Vietnamin sota jakoi mielipiteitä 60-luvun lopun Yhdysvalloissa. Springsteen kertoo useasta ystävästään, jotka palasivat Vietnamista sinkkiarkussa. Itse hän onnistui välttämään komennuksen, koska oli telonut itsensä moottoripyöräonnettomuudessa.

"Eräänä syysaamuna avasin postilaatikkomme metalliluukun ja näin minulle osoitetun kirjeen:

Onnittelut, sinut on valittu palvelemaan isänmaata Yhdysvaltain asevoimissa. Ilmoittaudu Asbury Parkin kutsuntalautakunnalle lääkärintarkastukseen sinä ja sinä päivänä."

"Päätin siltä istumalta, etten lähtisi sotaan. Olin valmis tekemään mitä tahansa, jotta en joutuisi Vietnamiin – mitä tahansa."

"Myöhemmin elämässä tapasin Ron Kovicin, jonka omaelämäkerrasta tehtiin elokuva Syntynyt 4. heinäkuuta, ja Bobby Mullerin, joka on Vietnam Veterans of American perustajia – kumpikin miehiä, jotka sotivat ja uhrautuivat, palasivat Vietnamista pyörätuolissa.

Kenties tunsin syyllisyyttä eloon jäämisestä, tai ehkä se oli koko sukupolven yhdistävä tunne siitä, että oli eletty läpi sota, joka kosketti kaikkia. Heidänlaisensa New Jerseyn miehet lähtivät sotaan minun sijastani. Tiedän vain, että kun käyn katsomassa ystävieni nimiä Washingtonin Vietnam Wallilla, olen kiitollinen siitä, ettei siellä lue minun nimeäni."

Steve van Zandt, Max Weinberg, Roy Bittan, Bruce Springsteen, Garry Tallent, Danny Federici ja Clarence Clemons. Kuva: Bruce Springsteenin kotialbumi

E Street Band

Rockissa on kuninkaita ja prinssejä, mutta vain yksi pomo. Springsteenin nimen yhteydessä käytettävälle "the boss" -määritelmälle on vissit perusteet: hän määräsi musiikilliset askelmerkit, joita E Street Band noudatteli. Pomoilu johti myös kahnauksiiin, muun muassa pitkäaikaisin ystävä Steve "Little Steven" van Zandt erosi bändistä Born in the USA -läpimurtoalbumin ilmestyttyä.

"Demokratia on rockbändissä hyvin harvoin poikkeuksin tikittävä aikapommi. Esimerkkejä riittää alkaen ja päättyen Beatlesiin."

"Halusin sooloartistin yksinvallan päättää luovista ratkaisuista, mutta halusin myös elävän, riehakkaan jengifiiliksen, jonka vain aito rock and roll -bändi pystyy tarjoamaan."

"Halusin ympärilleni hyviä muusikoita, ystäviä ja ihmistyyppejä, joiden kanssa voisin pallotella ideoita. Halusin kotikorttelin tiiviin ilmapiirin".

Springsteen ja uunituore esikoisalbumi Greetings from Asbury Park N.J. Kuva: Bruce Springsteenin kotialbumi

Ensimmäinen levy

Springsteenin levytysura alkoi vauhdikkaasti. Hän julkaisi kaksi ensimmäistä albumiaan saman vuoden 1973 aikana. Levyt eivät tahtoneet käydä kaupaksi, mutta ahkera kiertäminen E Street Bandiksi kasvaneen yhtyeensä kanssa kantoi lopulta hedelmää. 

"Siihen aikaan laulaja-lauluntekijät olivat kovassa huudossa. Heitä vilisi listoilla, James Taylor etumaisena. Columbia oli ottanut talliinsa minun lisäkseni Elliott Murphyn, John Prinen ja Loudon Wainwrightin, kaikki 'uusia' Dylaneita."

"Stevenkin (van Zandt) oli tarkoitus olla levyllä, mutta myönnyimme jättämään sähkökitarat pois, koska minut oli palkattu laulaja-lauluntekijäksi. Äänitimme koko levyn kolmessa viikossa."

"Annoimme nauhat (Columbia Recordsin toimitusjohtajalle) Clive Davisille, mutta hän ojensi ne takaisin sanoen, ettei niillä ollut hittejä. Menin rannalle, kirjoitin laulun 'Spirit in the Night', palasin kotiin, plarasin riimisanakirjaani ja kirjoitin laulun 'Blinded by the Light', molemmat levyn parhaimpia kappaleita."

"Ensimmäiset laulumme viriävät hetkenä, jolloin kirjoitamme vailla varmuutta siitä, kuullaanko meitä koskaan. Siihen asti ovat olemassa vain sinä ja musiikkisi. Niin tapahtuu vain kerran."

Lainaukset ovat otteita kirjasta Bruce Springsteen: Born to Run. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava.