Tiedustelupäällikkö: "Venäjä ja länsi pahasti solmussa" – Jokainen maa yrittää urkkia tietoja mihin ollaan menossa

Sotilastiedustelun mukaan välien mutkistuminen ei ole muuttanut oleellisesti alueen turvallisuustilannetta.

Valvontalaitteistoa AWACS-tiedustelulentokoneen sisällä. Kuva: Yle

Puolustusvoimat hakee uusia mahdollisuuksia seurata Venäjän ja lännen lisääntynyttä toimintaa lähialueilla.

Puolustusvoimien mukaan he tarvitsevat välttämättä myös mahdollisuutta tietoverkkotiedusteluun. Puolustusvoimilla ei tällä hetkellä ole oikeutta seurata muun muassa Suomen läpi kulkevaa tietoliikennettä.

On nähtävissä, että Venäjä ja länsi ovat laajasti ottaen tilanteeessa, jossa aika moni asia on solmussa

Harri Ohra-aho

Puolustusministeriössä valmistellaan osana laajempaa turvallisuusviranomaisten tiedusteluvalmiuksien lisäämistä esitystä parantaa mahdollisuutta seurata muun muassa maan läpi kulkevia tietoliikennekuituja. 

Suomessa ei ole tällä hetkellä lakia sotilastiedustelusta. Lailla säädellään tiedusteluoikeuksien lisäksi muun muassa sitä kuka valvoo tiedustelua ja miten työnjako turvallisuusviranomaisten välillä hoidetaan.

Puolustusvoimien alaisuudessa toimii tällä hetkellä Viestikoelaitos, jonka toiminta on salaista. Myös turvallisuuspoliisi Supo vastaa valtion turvallisuudesta.

Sotilasmahdit ovat pahasti solmussa

Sotilaallinen aktiivisuus on jo usean vuoden ajan lisääntynyt lähialueilla.

– On nähtävissä, että Venäjä ja länsi ovat laajasti ottaen tilanteeessa, jossa aika moni asia on solmussa. Tähän ei ole näkyvissä muutosta, taustoittaa tiedustelun tarvetta puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho

Me emme laske panssarivaunuja, vaan teemme laajaa analyysiä lähialueen tilanteesta

Harri Ohra-aho

Puolustusministeriö selvittää lakivalmistelun yhteydessä mihin uudenlainen tiedustelu pitää kohdistaa. Suomeen kohdistuvan uhan lisäksi tiedustelulla saadaan sotilaallisen tilannekuvan lisäksi arvio lähialueen yhteiskuntakehityksestä.

– Me emme laske panssarivaunuja, vaan teemme laajaa analyysiä lähialueen tilanteesta. Teknologinen kehitys muuttaa turvallisuusympäristöä.

Tiedustelupäällikkö Harri Ohra-ahon mukaan turvallisuustilanteessa ei ole tapahtunut oleellista muutosta viime aikoina. Toisin kuin Ruotsissa jokin aika sitten arvioitiin, Suomessa turvallisuusviranomaiset eivät ole tulleet asiassa julkisuuteen. He tekevät arvioita puolustusvoimien johdolle.

Viimeaikaiset tapahtumat eivät yllätä tiedustelujohtajaa

Tiedustelupäälikkö Harri Ohra-aholle ei tullut yllätyksenä Venäjän viime viikon ilmoitus sijoittaa osa uudesta ohjuspuolustusjärjestelmästä Pietarin turvaksi.

– Olisimme olleet yllättyneitä jos Venäjä ei olisi tuonut ohjuksia Pietarin turvaksi.

On täysin loogista, että kukin valtio pyrkii saamaan maksimaalisesti tietoa mihin suuntaan ollaan menossa

Harri Ohra-aho

Ohra-Ahon mukaan Venäjä on jo kolmen vuoden ajan kertonut yksittäisistä muutoksista kiristyneen turvallisuustilanteen takia. Hän pitää myös selvinä viime viikolla tulleita  tietoja, joiden mukaan Venäjä vakoilee Pohjois-Ruotsissa.

– On täysin loogista, että kukin valtio pyrkii saamaan maksimaalisesti tietoa mihin suuntaan ollaan menossa.

Ruotsin television tietojen mukaan yhdessä vakoilutapauksessa oli kyse Nato-maa Norjan johtamasta laajasta lentosotaharjoituksesta, johon myös Suomi osallistui.