Työ on syypää joka kolmanteen työterveyskäyntiin

Erityisesti selkävaivat, stressi ja masennus vievät työterveyden vastaanotolle.

työterveys
Nainen venyttelee.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Työterveyslaitoksen ylilääkärin Timo Leinon mukaan on arvioitu, että jopa kolmannes työterveyskäynneistä johtuu vaivoista, jotka liittyvät jollain tapaa työhön.

– Vahvimmillaan niin, että työ on sairauden syy, jolloin puhutaan ammattitaudeista, Leino sanoo.

Suurin osa vaivoista on kuitenkin ammattitauteja lievempiä. Esimerkiksi astmaa sairastavan leipurin vointi voi heikentyä pölyisessä työympäristössä työskennellessä.

Selkävaivat yleisiä

Työterveyteen tullaan erityisesti tuki- ja liikuntaelinten vaivojen vuoksi.

– Sairaudet ovat selkävaivoja ja kaularangasta johtuvat hartia-selkävaivoja, jotka liittyvät varmaan osittain päätetyöskentelyyn. Raskaan fyysisen työn tekijöillä rasitus on kovempi. Kun tullaan myöhäisemmälle työiälle, heitä alkavat vaivata kulumaongelmat polvissa, lonkissa ja olkapäissä, Timo Leino kertoo.

Myös syöpien määrä kasvaa. Taustalla on eliniän pidentyminen ja entistä pidemmät työurat sekä toisaalta myös entistä parempi terveydenhuolto – monia syöpätapauksia voidaan hoitaa niin, ettei työntekijän tarvitse jäädä töistä kokonaan pois.

Mielenterveys koetuksilla

Toinen yleinen syy työterveyskäyntiin on mielenterveys: esimerkiksi masennus, ahdistuneisuus ja kipujen aiheuttamat mielenterveysongelmat. Työssäkäyviä vaivaa usein myös työstressi, joka aiheuttaa fyysisiäkin ongelmia.

Stressi on varmaan yksi kansantauti, joka näyttää vaivaavan myös eurooppalaisten selvitysten perusteella. Sitä on aika paljon.

Timo Leino

– Se (stressi) on varmaan yksi kansantauti, joka näyttää vaivaavan myös eurooppalaisten selvitysten perusteella. Stressaantumista on aika paljon. Se on tietysti kysymys, joka on aina läsnä ja joka pitää jollain tavalla käsitellä työpaikalla, kun on tehty alasajoja ja ihmiset joutuvat paljon tehokkaammin työskentelemään Leino toteaa.