Hyppää sisältöön

Hallitus pohtii ääriliikkeitä – kielletäänkö Suomen Vastarintaliike?

Hallitus kokoontuu maanantaina illansuussa strategiapalaveriin, jossa on tarkoitus käsitellä väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaa.

Suomen Vastarintaliike osoitti mieltä Helsingin Narinkkatorilla maaliskuussa. Kuva: Yle

Väkivaltaisuudet kansallissosialistiseksi itse itsensä määrittelevän Suomen Vastarintaliikkeen tapahtumassa Helsingin Asema-aukiolla runsaat kaksi viikkoa sitten nousevat maanantaina esille maan hallituksen strategiapalaverissa.

Pahoinpitelyn uhriksi joutuneen ohikulkijan menehtyminen viikkoa myöhemmin saattaa johtaa jopa uusnatsistisen SVL:n kieltämiseen tai ainakin sen tunnusten julkisen käytön epäämiseen.

Sisäministeriltä kieltoesitys?

Hallituksen aikeista saatiin osviittaa jo eduskunnan viime torstain kyselytunnilla, kun sisäministeri Paula Risikko (kok.) ilmaisi varsin yksiselitteisesti, että hänen mielestään väkivaltaiset äärijärjestöt ja niiden tunnukset pitäisi kieltää.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi samassa yhteydessä, että asiaa valmistellaan nyt sisäministerin johdolla ja päätöksiä on luvassa tänään maanantaina. Osallistuessaan viikonvaihteessa rasismin vastaiseen mielenosoitukseen Kuopiossa pääministeri lisäsi, että päätöksistä on myös tarkoitus kertoa julkisuuteen hallituksen palaverin jälkeen maanantai-iltana.

Mielenilmauksia järjestettiin lauantaina eri puolilla maata, niistä suurin Helsingin keskustassa.

Muitakin järjestöjä esillä?

Julkinen keskustelu äärijärjestöistä on Asema-aukion tapahtumien jälkeen keskittynyt lähinnä Suomen Vastarintaliikkeeseen, joskin jotkin poliitikot ovat samassa yhteydessä nostaneet esille myös eläinaktivistien väkivallanteot.

Viimeksi viikonloppuna muun muassa entinen maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vaati hallitusta panemaan kuriin myös eläinaktivistiryhmä EVR:n sekä vasemmisto- ja punavihreät anarkistit.

Myös perussuomalaisten riveistä on kuultu puheenvuoroja, joissa anarkistit on nostettu ikään kuin uusnatsien vastavoimaksi.

Riittäisikö nykylakien uudelleentulkinta?

Julkisessa keskustelussa on muistutettu myös siitä, että yksittäisen järjestön kieltäminen ei välttämättä lakkauta sen toimintaa. Oikeusoppineet ovat myös pohtineet, voidaanko yleispätevällä lainsäädännöllä pyrkiä puuttumaan vain yhden järjestön toimintaan.

Ja sitten on myös tasavallan presidentin – juristi hänkin – YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa esittämä arvio siitä, että jo nykyiset lait mahdollistavat väkivaltaiseen rasistiseen toimintaan puuttumisen.

On siis mahdollista, että ääriliikkeiden toimintaa rajoitetaan nykyisen lainsäädännön puitteissa, laintulkintaa tiukentamalla.

Hallituksen lisäksi Suomen Vastarintaliikkeen toimintaa pohditaan myös valtakunnansyyttäjänvirastossa ja poliisihallituksessa. Jos järjestöä lähdetään kieltämään, käytännössä jomman kumman pitäisi hakea kieltoa oikeudesta kanteella.

**Lue myös: ** 7 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää suomalaisista uusnatseista